Izvor:
28.07.2016 u 23:10
0

STOP PORODIČNOM NASILJU: MUP preduzeo mere za rešavanje ovog problema

Preporuke Zaštitnika građana koje su upućene MUP-u odnose se na postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada od 2011. do 2015. godine, a MUP Srbije u međuvremenu je već preduzeo određene mere koje se odnose na unapređenje rada policije u slučajevima nasilja u porodici, saopšteno je danas iz MUP-a.

MUP podseća javnost da je to Ministarstvo već formiralo posebno Odeljenje za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici koje prati, analizira i vrši koordinaciju u predmetima porodičnog nasilja na nivou svih 27 policijskih uprava, saopšteno je povodom objavljenih zaključaka i preporuka Zaštitnika građana u vezi sa zaštitom žena od nasilja i navedenih propusta u radu nadležnih.

U svakoj policijskoj upravi određeni su koordinatori za postupanje u oblasti porodičnog nasilja – predstavnik kriminalističke policije i predstavnik policije opšte nadležnosti, a u cilju sagledavanja postupanja organizacionih jedinica u oblasti prevencije i suzbijanja nasilja u okviru porodice započeta je i kontrola u svim policijskim upravama – navodi se u saopštenju.

Takođe, navode iz MUP, prošle godine je naloženo da se u slučajevima porodičnog nasilja obavezno vrši provera da li je o događaju obavešten nadležni javni tužilac, centar za socijalni rad i zdravstvena ustanova, kao i da li prijavljeno lice ili neko od članova porodice, poseduje oružje u legalnom, ili nelegalnom posedu kako bi isto bilo oduzeto odmah bez odlaganja.

Isto tako, policija opšte nadležnosti mora da obavesti dežurnog kriminalističkog inspektora, posebno obučenog za rad po predmetima nasilja u porodici, koji bi dalje u saradnji sa tužilaštvom preduzimao druge mere na dokumetovanju i dokazivanju nasilja u porodici, podsećaju u MUP-u.

Nakon formiranja Odeljenja za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici naloženo je dežurnim službama da sa maksimalnom pažnjom i ozbiljnošću postupaju po pozivima građana i drugim saznanjima o indicijama koje ukazuju na elemente vršenja nasilja u porodici i u što kraćem vremenu, bez izuzetka, organizuju upućivanje policijskih službenika na mesto događaja– navode u MUP-u.

Ističu da se prilikom intervenisanja odmah moraju razdvojiti žrtva i nasilnik i razgovori sa licima se obavljaju u odvojenim prostorijama, a takođe je naloženo da se posebno obrati pažnja na podatke ili obaveštenja koja ukazuju da li je prijavljeno lice pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci, da li preti oružjem, da li je vršilo ista ili slična krivična dela ili prekršaje sa elementima nasilja.

O svim uočenim bezbednosnim rizicima mora se upoznati nadležni tužilac radi donošenja adekvatne odluke, procene postojanja krivičnog dela i efikasne zaštite žrtava nasilja u porodici.

Takođe, pored navedenog naloženo je i unapređenje multisektorske saradnje i kordinacije institucija i organa na suzbijanju nasilja u porodici, kroz formiranje timova u svim gradovima i opštinama, održavanje sastanaka sa predstavnicima nadležnih organa i organizacija koje se bave problemom nasilja u porodici, stoji u saopštenju.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter