Izvor:
02.04.2018 u 13:32
0

STROGE KAZNE: Prekoračenje brzine u naseljenom mestu ipak će vozače koštati dozvole!

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Nenad Okanović pozdravlja odluku nadležnih.

Kazna za prekoračenje brzine u naseljenom mestu za 20 ili 30 kilometra na čas trebalo je da bude 10.000 dinara bez kaznenih poena i zabrane upravljanja vozilom. Međutim ovaj predlog nije usvojen, pa od 3. aprila oni koji voze 70 ili 80 na sat, umesto dozvoljenih 50 u naseljenim mestima, moraće da plate navedeni iznos, a ostaje da će za taj prekršaj dobiti četiri kaznena poena i zabranu upravljanja od mesec dana.

Još jedna od izmena odnosi se na rok od osam dana koliko su vozači ranije imali da plate prekršaj u pola manje. Po novom, ukoliko pun iznos kazne ne plate u tom roku, moraće da idu na sud.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Nenad Okanović pozdravlja odluku nadležnih.

– Dobro je što su Vlada i poslanici prepoznali potrebu da se za prekoračenje u naselju preko 20 kilometra na čas ipak izriču kazneni poeni i zabrana upravljanja jer onaj ko vozi 80 kilometra na čas kroz naselje ne daje ni najmanju šansu pešaku ili biciklisti da preživi sudar sa vozilom.

– Veliki broj nesavesnih vozača se obradovao najavi ukidanja poena i zabrane jer su spremni da voze 80 na sat u naselju i da za to plate samo novčanu kaznu. Da je takva izmena usvojena, gotovo sigurno bismo imali povećanje broja teških saobraćajnih nezgoda u naseljima – naglašava Okanović.

GDE JE BEZBEDNO – VEĆE OGRANIČENJE

Okanović smatra da je potrebno izvršiti dodatni pritisak na gradove i opštine da podignu ograničenja na putevima u naselju, na kojima je bezbedno voziti brzinama veći od 50 kilometra na čas.

– To gradovi po zakonu mogu da urade. U zakonu se i do sada po naseljem podrazumeva izgrađeni prostor sa objektima. To znači da, primera radi, mostovi nisu naselje i na njima bezbednost nije ugrožena kad vozači voze brže od propisanih 50 kilometra na čas, samo ne smeju da voze brže od 80.

Ali opet ih je saobraćajna policija zbog toga često kažnjavala. S druge strane, mnogo veća opasnost je kada, recimo, vozač ide 80 na sat u Ulici Dimitrija Tucovića u Beogradu, gde imate pešake i stambene objekte – objašnjava direktor Komiteta za za bezbednost saobraćaja.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanović takođe je digao glas protiv blažih kazni za prekoračenje brzine u naselju. On je upozorio da je nauka dokazala da prilikom sudara pri brzini od 80 kilometra na čas nema preživelih pešaka, a da pri brzini od 50, koliko je ograničenje u naselju, gine 40 procenata pešaka.

– Smanjenjem kazne pokvarili bismo sve što je bilo dobro u zakonu, a ništa ne bismo postigli – ističe Vujanović

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter