Izvor:
22.04.2018 u 16:30
0

MINISTARSTVO PROSVETE: Učeničke zadruge neće plaćati dugove škola!

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je, ukazujući na pogrešnu interpretaciju Pravilnika o učeničkim zadrugama, saopštilo da učeničke zadruge neće plaćati gubitke škola

"Učeničke zadruge neće finansirati gubitke škola, već gubitke zadruga, ukoliko ih je bilo u prethodnim godinama postojanja. U članu 22. Pravilnika jasno stoji da će prilikom raspodele dobiti zadruge sredstva biti korišćena za pokriće gubitaka iz ranijih godina, što se odnosi na gubitke zadruge, a ne škole", ističe se saopštenju.

Kako se precizira, sredstva iz dobiti se zatim koriste za unapređenje rada zadruge, kupovinu udžbenika, sredstva i pribora, finansiranje ekskurzija, ishrane i prevoza učenika iz socijalno ugrožene kategorije, kao i finansiranje školskih projekata i druge svrhe u skladu sa aktima koji uređuju rad zadruge.

Pravilnikom je jasno definisano da učenici dobrovoljno postaju deo zadruge, kao i da učeničkom zadrugom upravljaju zadrugari.

Skupština koju čine svi zadrugari, učenici, nastavnici i roditelji, je najviši organ upravljanja i odlučivanja, u kome važi princip – jedan zadrugar jedan glas, napomenulo je Ministarstvo.

Dakle, svi zadrugari su ravnopravni u glasanju i odlučivanju. S obzirom da skupština bira članove upravnog odbora iz reda zadrugara, članovi upravnog odbora mogu biti i učenici.

Takođe, važno je naglasiti da je predviđen jasan nadzor nad radom učeničke zadruge, što je precizirano članom 24. po kome je škola obavezna da Ministarstvu dostavi izveštaj o radu učeničke zadruge.

Obaveze prema nastavnicima koji učestvuju u radu učeničke zadruge biće definisane novim Pravilnikom o normi rada nastavnika, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Banatmedia1

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter