Izvor:
03.08.2016 u 13:33
0

VERNICI SLAVE JEDNOG OD NAJVAŽNIJIH PROROKA: Evo kakva je ČUDA on činio!

Prorok Jezekilj jedan je od velikih starozavetnih proroka. Rođen je u Judeji oko 622. godine p.n.e, a umro je 571. Bio je sveštenik.

Godine 597. pre naše ere Jezekilj je sa jevrejskim narodom porobljen i odveden u Vavilon. Tamo je živeo u selu Tel Aviv pored reke Hovar kod Nipura, jednog od religijskih centara Vavilonije. Pored reke, ovom proroku se javio Bog u nekoliko vizija. Nakon jedne od njih 592. godine p.n.e. započeo je svoju proročku misiju.

Tada je imao oko 30 godina. Njegova kuća u Tel Avivu, kao i domovi mnogih sveštenika u izgnanstvu, postala je mesto gde su se okupljali prognani Jevreji. Tu je veliki broj Jevreja slušao njegove propovedi.

Jezekilj je autor starozavetne knjige, koja je po njemu nazvana Knjiga Jezekilja. Zbog njenog obima (48 poglavlja) i značaja, on se smatra velikim prorokom.

Pored toga Jezakilj je bio i veliki čudotvorac. Slično Mojsiju on je bio razdvojitelj voda. Naime, jednom kada su kod njega na reci Hovaru bili mnogi Jevreji, razbojnički su ih napali Haldejci. On je svojom molitvom učinio da se voda u reci razdvoji i pruži suv put gonjenim ljudima, da pobegnu na drugu stranu. Jevreju su prošli po suvom, a kad su Haldejci krenuli za njima, voda ih je sve prekrila.

U vreme velike gladi on je molitvama umnožio hranu ljudima i spasio smrti već iznemogle ljude.

Jezekilj je svoj život završio mučeničkom smrću i to tako što ga je jevrejski starešina, videvši da ne odustaje od preobraćanja neznabožaca, ubio rastrgnuvši ga konjima. Narod je pokupio njegovo iskidano telo i sahranio ga na polju Maur.

HappyTv.rs
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter