Izvor:
26.04.2018 u 18:06
0

REALIZOVANI PROJEKTI: U junu kreće rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije!

Srbija je sa Evropskom investicionom bankom u poslednjih 10 godina realzovala projekte u vrednosti od sedam milijardi evra, a u toku su projekt vredni milijardu evra, izjavila je premijerka Ana Brnabić i najavila realizaciju niza novih među kojima je i rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije, koja će početi u junu.

Brnabić je nakon razgovora sa predsednikom EIB, Vernerom Hojerom, novinarima u Vladi Srbije, rekla da su projekti realizovani sa tom finansijskom institucijom najveći pokazatelj koliko je EU važna za našu zemlju. Kao pokazatelj uspešne saradnje EIB i Srbije, Brnabić je navela rekonstrukciju Kliničkog centra Niš, u koji je uloženo 52 miliona evra, kao i rekostrukciju drugih zdrastvenih centara koje će tek početi.

– Krećemo u junu sa rekonstrukcijom Kliničkog centra Srbije, a zatim će se raditi i na drugim kliničkim centrima. Pored zdravstva, zajedno radimo i na više projekata u oblasti IT industrije, istraživanja, inovacija, start-up projekata…Ti projekti su vredni oko 65 miliona evra – rekla je Brnabić.

Projekti koji se tiču lokalne infrastrukture, navodi ona, odnose se pre svega na vodosnabdevanje i otpadne vode i vredni su 50 miliona evra.

– Ono što je sledeći veliki prioritet je autoput Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač i tu smo počeli da radimo na dokumentaciji. Juče je potpisan sporazum sa Smatsom i manji, ali važni projekti podrške malim i srednjim preduzećima – navela je premijerka.

Ona se osvrnula i na projekat "Sćool connectivity" koji je vredan 70 miliona evra, a čiji početak se očekuje do kraja godine.

– Mi smo uradili šta smo mogli kao vlada, povezali smo osnovne škole i dali im internet, nastavili smo tako i sa srednjim školama, počeli smo i e-dnevnik i digitalne udžbenike – navela je Brnabić i dodala da očekuje da će se razgovori sa Evropskom investicionom bankom uskoro završiti, te da će biti izabrana najbolja ponuda i projekat krenuti sa implementacijom.

Predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer rekao je da su najvažnija stvar u sprovođenju projekata ljudi i poboljšanje uslova za njihov život. On je istakao da je Srbija "iznad mnogih zemalja EU" u nekim oblastima, a naročito u oblasti digitalnog, gde je čak avangarda za mnoge zemlje Evrope. Hojer je naveo da vidi koliko je Srbija napredovala, na putu ka EU, ali u drugim oblastima, te podvukao da Evropska banka ne bi davala pozajmice i finansirala projekte u zemlji u koju nema poverenja.

– Mi smo jedan od najvećih pozajmljivača i sve što radimo sa Srbijom znači da postoji želja za realizacijom projekata u Srbiji – rekao je on.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/SerbianPM

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter