Izvor:
08.05.2018 u 18:52
0

UPOZORENJE: Domovi zdravlja moraju hitno da prime pacijente koje ubode krpelj!

Građani se obaveštavaju da ujede krpelja mogu sanirati u najbližem domu zdravlja, a u slučaju određenih komplikacija nadležne su odgovarajuće ustanove tercijarnog nivoa – Klinika za infektivne bolesti, Klinika za dermatovenerologiju.

Ministarstvo zdravlja uputilo je dopis svim domovima zdravlja u kojem navodi koje sve mere treba da preduzmu u slučaju uboda krpelja, uz instrukcije da svako ko se obrati domu zdravlja mora biti primljen.

– Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Sekretarijatom za zdravstvo Grada Beograda pokrenulo disciplinske mere protiv odgovornih za neadekvatno pružanje pomoći u proteklom periodu – navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Građani se obaveštavaju da ujede krpelja mogu sanirati u najbližem domu zdravlja, a u slučaju određenih komplikacija nadležne su odgovarajuće ustanove tercijarnog nivoa – Klinika za infektivne bolesti, Klinika za dermatovenerologiju…

Ukoliko građani koji su u dom zdravlja došli da im se ukloni krpelj ne dobiju adekvatnu pomoć mogu da prijave i zdravstvenu ustanovu i lekara na brojeve telefona ministarstva: 011/361 65 96 i 064/88 11 375. U dopisu je navedeno i da je neophodno obezbediti da prijemna sluzba radi i vikendima i praznicima, s obzirom da je tada javlja više građana s ubodima krpelja.

Kako bi izbegli neprijatan ubod krpelja iz ministarstva upozoravaju građane da izbegavaju boravak u visokoj travi na neuređenim površinama, da nose odeću s dugim nogavicama i dugim rukavima, kao i da redovno pregledaju kožu. Ukoliko se krpelj ipak zakači potrebno ga je što pre izvaditi, a za pomoć se obratiti zdravstvenim radnicima u domovima zdravlja.

Na sajtu Ministarstva navedena su i uputstva za zdravstvene radnike – da se krpelj i područje oko njega ne premazuju alkoholom, etrom, uljima ili sapunicom, već da to čine sterilnom pincetom i ravnomernim i laganim povlačenjem (nikako okretanje, zakretanje ili cimanje krpelja na bilo koju stranu, jer se tako povećava rizik da se otkinu ili ostanu u telu pacijenta delovi rilice ili glava krpelja).

Mediji su juče objavili iskustvo Beograđanina koji je došao u dom zdravlja da bi njegovom detetu uklonili krpelja i opisao kako su njih kao i druge građane šetali od ambulante do klinike i nazad, tvrdeći da "nisu nadležni za krpelje".

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter