MILAN KRKOBABIĆ: Mlade žene ključ ostanka i napretka života na selu!

 

U okviru 85. Međunarodog sajmu poljoprivrede u Novom Sadu danas je u Master Centru održana Nacionalna konferencija na temu „Povratak i ostanak mladih na selu“, koju je otvorio Milan Krkobabić, ministar u vladi zadužen za regionalni razvoj.

„Mladi, selo i tri pitanja- ostati, vratiti se ili otići. Na nama je da ponudimo odgovore, a izbor je njihov!“, rekao je Krkobabić obraćajući se učesnicima konferencije i istakao da su mlade žene ključ ostanka i napretka života na selu.

Ako, kako je rekao, mlade žene reše da ostanu ili vrate se na selo onda smo dobili bitku. 

Za takvu njihovu odluku potrebno je, kaže Krkobabić, da im stvorimo uslove za život bar približne onima koje imaju u velikim gradskim centrima. 

Ministar Krkobabić i predsednik Akademijskog odbora za selo Dragan Škorić izrazili su svoje zadovoljstvo tokom projekta „500 zadruga u 500 sela“ na kome zajedno rade, a glavni pokazatelj uspeha je da je za godinu dana osnovano čak 234 nove zadruge.

„Odbor za selo SANU ima stručnu i naučnu obavezu da ovaj projekat zaživi, ali to je pre svega naša moralna obaveza, naš patriotski dug, da očuvamo srpsko selo“, rekao je akademik Škorić, a ministar je podsetio da će ovogodišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava RS, čije se raspisivanje očekuje u prvoj polovini juna, i ovoga puta podrazumevati krajnje jednostavnu proceduru, a komisiju za dodelu sredstava činiće kao i do sada predstavnici Akademijskog odbora za selo SANU, profesori poljoprivrednih fakulteta i predstavnici zadružnih saveza.

Cilj ove konferencije u okviru tradicionalnog sajma poljoprivrede je da se otvori dijalog o životu mladih na selu, o unapređenju njihovog položaja, razvoju infrastrukture, kulturnog i društvenog života, a učesnici su, pored zvaničnika, predstavnici međunarodnih organizacija, univerziteta i naravno mladi poljoprivrednici, saopšteno je iz Kabineta Krkobabića.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter /Kursna Lista CO

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Kviz: Naslovna strana
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:15 Serija: Suze moje sestre
15:15 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Serija: Suze moje sestre
19:00 Upoznajte Parove
21:00 Goli život
22:00 Parovi - Roditeljski sastanak
02:30 Parovi - Live