Izvor:
23.05.2018 u 23:16
0

KRKOBABIĆ: Za osnivanje i podršku zadrugama 825 miliona!

Ulaganje u zemljoradničku zadrugu u Arilju pravi je put za strateško rešavanje pitanja gajenja i plasmana maline, izjavio je danas ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić.

Naveo je da je ove godine u budžetu planirano novih 825 miliona dinara za osnivanje novih zadruga i projekte postojećih, a danas je posetio zemljoradničku zadrugu "Agro Eko Voće" u Arilju, jednu od onih kojoj su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Srbije.

"Priča o malini počinje upravo ovde i ovde mora da se završi. Svi ostali su tu da pomognu, a ako ne žele ili ne umeju biće dovoljno da ne odmažu", poručio je Krkobabić.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Krkobabić je ocenio da je ulaganje u tu zadrugu pionirski poduhvat realizacije ideje o izvozu svežeg voća, ali i gotovih proizvoda.

"Nema dileme gde uložiti, ovde uložen dinar se dvostruko vraća", kaže Krkobabić.

Direktor zadruge "Agro Eko Voće" Božo Joković rekao je da je ta investicija značajna za 18 zadrugara i 137 njihovih kooperanata koji zajedno obrađuju 100 hektara zemljišta pod malinom, jagodom i kupinom,

"Svet hrli ka svežem voću iz Srbije. Ariljska malina je svuda prepoznatljiva, a ova investicija nam je pomogla da prvi put imamo svež proizvod, a ne zamrznut, kao i finalni proizvod koji možemo da plasiramo na domaće i strana tržišta", kaže Joković.

Ta zemljoradnička zadruga je osnovana 2013. godine, ima godišnji promet od pola miliona do milion eura i u sezoni zapošljava 40 radnika.

Poseduje sertifikat zaštićenog geografskog porekla za svoje proizvode, od kojih prave i kompote i sokove, a u planu je i proširenje palete proizvoda.

Do sada su svoje proizvode plasirali domaćim izvoznicima, a u planu je i direktan plasman na tržišta Francuske i Italije.

Toj zadruzi u Zlatiborskom okrugu dodeljeno je 12,5 miliona dinara za višegodišnje zasade maline sorte Mikser i Vilamet, zasade jagode sorte Rumba, 1.140 betonskih armiranih stubova, tri tunelska plastenika, sistem za navodnjavanje, linije za preradu voća i poljoprivrednu mehanizaciju.

Danas je u zadruzi u rad puštena mehanizacija – voćarski traktor, atomizer, rotaciona sitnilica, setvospremač i podrivač.

Novac je toj zadruzi dodeljen u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga, a ove godine planirano je u budžetu Srbije novih 825 miliona dinara u te svrhe.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter /Kursna Lista CO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter