Izvor:
26.05.2018 u 16:18
0

UŽICE: Statua „Velika Srbija“ biće postavljena 1. novembra!

Statua “Velika Srbija“, od tri metra, izrađena po modelu vajara Kraljevine Jugoslavije Đorđa Jovanovića, biće postavljena na kružnom toku u Užicu 1. novembra.

To će biti učinjeno na stogodišnjicu oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu.

Prema rečima zamenika gradonačelnika, Nemanje Nešića, reč je o modelu koji je Jovanović izgradio s kraja dvadesetih godina prošlog veka tada nazvanu "Velika Srbija" i simbolizuje antičku boginju koja u levoj ruci drži krunu Karađorđevića, a u desnoj zastavu Kraljevine Jugoslavije.

Nešić ističe da je ideja potekla od generalnog sekretara predsednika Republike Nikole Selakovića.

"Užičani su ponosni na sve svoje znamenite sugrađane, ali nemamo dovoljno kružnih tokova da bi se svih sećali. Zbog toga smo se odlučili da na ulasku u grad postavimo statuu Velike Srbije koja je neutralnija i u ovim složenim vremenima može biti pomirljiva",kaže Nešić.

Po njegovim rečima u toku je izrada projektne dokumentacije kako bi se statua uklopila u prostornu i urbanističku sliku tog dela grada.Prema procenama ,statua i radovi koštaće 20 miliona dinara,a sredstva će biti obezbeđena iz budžeta grada i kroz donacije.

Jovanovićeva statua "Velika Srbija" nalazila se na zgradi Vlade Kraljevine Srbije i delimično je oštećena tokom Drugog svetskog rata.

Deo biste sačuvan je i postavljen na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu.

Bista "Velike Srbije", visine jednog metra, nalazi se danas i u Predsedništvu Republike.

b92.net
Foto: arhiva, Twitter/SR rad

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter