Izvor:
28.05.2018 u 03:39
0

DOGOVOR MINISTARA ENERGETIKE U RUSIJI: Srbija sve bliža Turskom toku!

Proširenje skladišta "Banatski Dvor" na najmanje 750 miliona kubika i izgradnja gasovoda iz Bugarske preko Srbije ka Mađarskoj prioriteti su na kojima radimo, poručio ministar Antić

Da je Srbija sve bliža sporazumu da jedan krak "Turskog toka" iz Bugarske ide preko Srbije prema Mađarskoj i centralnoevropskim gasnim skladištima, potvrđuju razgovori koje je srpski ministar energetike Aleksandar Antić imao sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom.

Svi parametri govore da će srpska privreda nastaviti da se razvija, što nameće potrebu da obezbedimo dodatne količine gasa i jačamo sigurnost snabdevanja ovim izuzetno važnim energentom. Proširenje podzemnog skladišta gasa "Banatski Dvor" na ne manje od 750 miliona metara kubnih i izgradnja novog gasnotransportnog sistema iz pravca Bugarske ka Mađarskoj prioriteti su na kojima ćemo zajednički raditi – istakao je ministar Antić nakon sastanka s Novakom na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Antić je istakao da Srbija ima veliki interes da postane tranzitna zemlja kada je gas u pitanju, jer bi time povećala svoju energetsku bezbednost, sigurnost snabdevanja gasom, kao i prihode, a ostvarila bi i mogućnost za dalji razvoj svog gasnog tržišta.

– Sprovedeni market-test sa neobavezujućim zakupima kapaciteta pokazuje da postoji potreba za dodatnom gasnom infrastrukturom, posebno iz pravca Bugarske prema Mađarskoj. Imamo zajedničke interese i zajedničke ciljeve i nastavićemo razgovore tokom susreta sredinom juna u Beogradu – najavio je Antić.

O mogućnosti izgradnje turskog kraka preko Srbije do Mađarske Antić je razgovarao i sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom.

– Sijarto me je informisao da je Mađarska zainteresovana za razvoj ovog velikog gasnog projekta i da ima želju da zajedno sa Srbijom radi na iznalaženju najboljih rešenja – rekao je Antić.

Ljubinko Savić, sekretar Udruženja za energetiku u Privrednoj komori Srbije, kaže da je projekat turskog kraka kroz Srbiju opravdan jer će biti realizovan delom kroz trasu "Južnog toka".

– Nama je neophodan taj izvor snabdevanja prirodnim gasom zbog bezbednosne sigurnosti u energetici. Razvoj takvog projekta upošljava građevinsku operativu. Srbija je odmakla u planskoj dokumentaciji i u otkupu zemljišta i dobri su preduslovi da taj projekat zaživi. Iako kapacitet turskog kraka nije isti kao kod "Južnog toka", određene količine gasa će biti tranzitirane preko naše teritorije i deo sredstava koja budu uložena u njegovu izgradnju na taj način će biti refundiran – kaže Savić.

On dodaje da je, osim Srbije, izgradnja turskog kraka u interesu i drugih zemalja centralne i južne Evrope kako bi se preko Srbije i Bugarske povezale sa "Turskim tokom", ali da je njegova realizacija više političko pitanje.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter