VRAĆENI ZNAČAJNI PREDMETI: Gojković apelovala na građane da paze šta kupuju i da ukoliko primete inventarsku oznaku kontaktiraju Narodnu skupštinu!

 

 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je  da su pronađene dve fotelje ukradene tokom 5.oktobra iz Narodne skupštine i poručila da će nastaviti da traga za ukradenom imovinom.

Gojković je istakla da su 5. oktobra prilikom paljenja Narodne skupštine, iz tog zdanja ukradena mnogobrojna umetnička dela, mobilijar, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija i dodala da je time državi naneta nesaglediva štata, jer su ukradeni značajni predmeti iz kulturnog nasleđa Srbije.

- Tu se nalazi 55 umetnickih slika Petra Lubarde, Milana Konjevića, Zore Petrović, Milana Keča, Milića od Mačve i mnoge druge, kao i četiri dela, među njima i poznati "Salon", Kneza Pavla od čiste slonovače koji je stajao u diplmatatskom salonu - rekla je Gojković.

Ona je dodala da je jedna fotelja pronađena u beogradskom naselju Kaluđerica prilikom racije MUP-a. Tada je, kaže, pronađena određena količina narkotika i oružja, kao i fotelja na kojoj su inventarske tablice, što dokazuje da je ona vlasništvo Narodne skupštine.

 


- Posle 18 godina uspeli smo da vratimo jedan od desetine i desetine nestalih predmeta. Tu su vrlo skupocene lampe, stolovi, namestaj sa pocetak 20. veka, sve što je nestalo iz parlamenta je od neprocenjive vrednosti - istakla je ona.

Druga fotelja je, prema Gojkovićevim rečima, pronađena u petak 15. juna preko sajta "Kupujem-prodajem". Fotelju na tom sajtu primetio je skupštinski službenik koji nije hteo pred medije, ali je poručio da neće odustati od vraćanja svih ukradenih predmeta.

- Sa gospođom koja je kupila fotelju razgovala sam lično istog dana i zamolila je da donese fotelju što je ona i učinila - rekla je Gojković i apelovala na građane da paze šta kupuju i da ukoliko primete inventarsku oznaku kontaktiraju skupštinu.

Gojković veruje da će pronalazak umetničkih slika ići teže, jer se njihova prodaja uglavnom ne oglašava putem sajtova i poručila da se građani zaintresuju kod svojih poznanika ukoliko primete da imaju sliku Konjevica, Lubarde, Zore Petrović...

- A možda proradi građanska svest nekog ko je učestvovao u nemilim događajima 5.oktobra - rekla je ona i dodala da su ljudi koji su krali znali vrednost tih umetnina i da nije reč o amaterima.

 Gojković je dodala da će se potruditi da nađu sredstva da se u Narodnoj skupštini napravi izložba onoga što je oduzeto, te da će se nastojati da u saradnji sa medijima fotografije i spiskovi budu dostupni svim građanima u cilju vraćanja našeg kulturnog nasleđa.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/PrinasalkaZlata

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost