Izvor:
27.06.2018 u 16:44
0

MAJA GOJKOVIĆ: Cilj je da u društvu stvorimo jednake šanse za muškarce i žene!

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je juče na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti da je ključni cilj tog zakona da se u društvu stvore jednake šanse za muškarce i žene.

Gojkovićeva je izjavila da novi zakon vidi kao dodatnu priliku da se napravi još jedan korak u poboljšanju položaja žena i sprečavanju diskriminacije prilikom zapošljavanja, ostvarivanju prava na zaradu, socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Zakon se odnosi i na medijske sadržaje, koji ne bi smeli da podstiču rodnu diskriminaciju, predrasude i stereotipe o ženama.

Od velike je važnosti da se zakonska zabrana da se od žena prilikom zapošljavanja zahteva obaveštenje o bračnom i porodičnom životu ili planovima dosledno primenjuje u praksi – kaže Gojkovićeva.

Ona je istakla da je nacrtom definisano da se zabranjuje raskid radnog odnosa po osnovu trudnoće, porodiljskog odsustva i odustva radi nege deteta, što je još jedna potvrda politike Srbije prema porodici i njenoj zaštiti.

Ova rešenja su od suštinskog značaja ako se ima u vidu da je još uvek stopa zaposlenosti žena u Srbiji niža od stope zaposlenosti muškaraca, i to za oko 14 procenata – kaže Gojkovićeva.

Ona je podsetila da Srbija ne počinje od nule i da ima Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je donet 2009. godine.

Navodeći da će biti održane javne rasprave u više gradova, Gojkovićeva je ukazala da će to biti prilika da se sagleda napredak koji je ostvaren u oblasti rodne ravnopravnosti, borbi protiv nasilja nad ženama, ekonomskom osnaživanju žena.

Predsednica parlamenta je podsetila da je 2000. godine u parlamentu sedelo samo 12,4 odsto žena, sedam godina kasnije 21,2 odsto, dok je danas taj procenat 36,8 odsto, po čemu je Skupština Srbije prepoznata u regionu i šire.

U Srbiji žene danas vode Narodnu skupštinu, Narodnu banku Srbije, Vladu Srbije, Ustavni sud i nalaze se na mnogim važnim mestima – kaže ona.

Gojkovićeva je istakla da je takođe važan segment posvećen suzbijanju nasilja nad ženama, koje zahvaljujući aktivnosti svih nadležnih organa više nije tabu tema u našem društvu.

Dostizanje pune rodne ravnopravnosti predstavlja zadatak za čitavo društvo,i žene i muškarce podjednako, jer bez toga nema razvoja i napretka. U tom cilju očekujem da će nova zakonska rešenja svojim kvalitetom i primenom u praksi doprineti zajedničkom cilju – kaže Maja Gojković.

Javna rasprava počela je u ponedeljak u Novom Sadu, a biće održana i u Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i drugim gradovima.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter