Izvor:
07.07.2018 u 06:47
0

JUTARNJA VREMENSKA PROGNOZA U SRBIJI (7. JUL): Naoblačenje sa pljuskovima, opasnost od poplava!

U subotu u toku jutra u većem delu Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim padavinama, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i preko 30 mm kiše po m2, što bi dovelo do opasnosti od poplava i bujica usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi, ali i kanali i manje reke prihvate ogromne količine vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Vetar će biti u pojačanju i skretanju na severozapadni, a prodor hladnog fronta usloviće i prodor osetno svežije vazdušne mase sa severozapada, pa se očekuje i pad temperature.

Dosta svežije u odnosu na prethodni dan. Minimalna temperatura od 16 do 21°C, maksimalna dnevna od 21 do 27°C.

U subotu i tokom dana nastavlja se oblačno vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Najobilnije padavine očekuju se u severoistočnim i centralnim predelima Srbije, naročito na području Banata, Beograda, Pomoravlja, Podunavlja i Braničevskog okruga, ali lokalno i drugde, tako da se u ovim predelima očekuje nagli rast na manjim i bujičnim vodotokovima što bi dovelo do poplava i bujica.

Dakle, tokom subote u celoj Srbiji i u Beogradu preporučuje se ogroman oprez i izbegavanje boravka na otovrenom. Ogroman oprez biće neophodan i u saobraćaju, tako da se savetuje smanjena brzina kretanja i da se vožnja prilagodi uslovima na putu. Očekuje se opasnost od mokrih i klizavih puteva, većeg zadržavanja vode, grada, olujnog vetra, jakih gromova i odrona. U slučaju jače oluje, zaustavite svoja vozila i bezbedno ih parkirajte dok oluja ne prođe.

Snažne grmljavinske oluje zahvatile su područje Aranđelovca, centralne i severne predele Šumadije, Podunavlje, Pomoravlje, juzni i jugoistocni periferni obod Beograda , delove Podrinja i delove severoistočnih predela Srbije. Očekuju se velike količine pljuskova, jaki gromovi i lokalna pojava grada i olujnog vetra. Moguće su lokalne poplave i bujice.

VREME U BEOGRADU:

U Beogradu prepodne oblačno i sveže, popodne promenljivo oblačno, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Duvaće slab, vetar. Minimalna temperatura 20° C, maksimalna dnevna 23° C.

U ponedeljak promenljivo oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura do 25°C. U utorak i sredu sunčano i toplije, maksimalna temperatura biće uglavnom od 27 do 29°C.

Već danima unazad, vreme u Srbiji je promenljivo, pa nije retkost da u toku dana koji nam se čini vedar i sunčan, stigne upozorenje na nevreme, oluju, pa čak i poplave. Leto 2018. nije varljivo samo u Srbiji. U Rumuniji takode pojačane padavine, poplave i bujice.

Dok se na drugoj strani Od Grčke do Kanade, vreme brzo menjalo prethodnih dana donoseći negde i toplotne udare, a zabeleženo je i mnogo žrtava.

Gradovi koji ne strahuju od padavina danas su Rim, Pariz i Atina sa temperaturama preko 30-og podeljka.

Očekivana biometeorološka situacija nepovolјno će uticati na hronične bolesnike, naročito na astmatičare i osobe sa srčanim problemima. Kao meteoropatske reakcije mogući su reumatski bolovi i neraspoloženje. Preporučuje se povećana pažnja svim učesnicima u saobraćaju.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter