Izvor:
07.07.2018 u 14:00
0

Premijerka Ana Brnabić poručila iz Sofije: „Samit dokaz čeličnog prijateljstva Srbije i Kine“!

Sedmi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji još jednom je potvrdio čelično i iskreno prijarteljstvo Srbije i Kine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Bilo je fantastično videti na samoj izložbi, koja je održana u okviru samita o svim projektima, u okviru inicijative 16+1, da su najveći i najkonkretniji projekti upravo projekti koje je Srbija imala sa Kinom", rekla je Brnabić obraćajući se novinarima u Sofiji.

Ona je podsetila da je s kineskim premijerom Lijem Kećijangom obišla neke od tih zajedničkih projekata, poput mosta Zemun-Borča i pruge Beograd-Budimpešta, te je naglasila da joj je izuzetno drago "da smo ovim samitom u potpunosti zatvorili finansijsku konstrukciju i izvođenje za celu deonicu u Srbiji".

Navodeći da je pre samita već počela izgradnja deonice Beograd-Stara Pazova i Stara Pazova-Novi Sad, Brnabić je rekla da sada počinje izgradnja deonice Novi Sad-Subotica, odnosno Kelebija.

"Videli smo energetske projekte sa Šangaj elektrikom i videli smo sa Huaveijem projekte pametnog transporata, tako da je mnogo projekata koje Srbija i Kina imaju", ukazala je premijerka.

Ona je dodala da je centralna tema samita bila kako sarađuje EU sa Kinom.

Kako je objasnila, cilj inicijative 16+1 nije da se razdvajaju "neke zemlje članice EU i zemlje kao što je Srbija, koje žele da postanu članice EU, već da se dodatno spajaju" i da može da ima "sinergetski efekat između Kine i EU".

"Zato su i predstavnici EU bili pozvani kao posmatrači na ovom samitu, ali i predstavnici međunarodnih i evropskih finansijskih institucija. Mislim da je to ono što je Srbija uvek i govorila, a to je da ova inicijativa može samo da doprinese snazi i većem ekonomskom razvoju i Srbije i ostalih zemalja koje su članice EU", poručila je Brnabić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter