Izvor:
19.08.2016 u 18:50
0

OBELEŽENA GODIŠNJICA: Na današnji dan se vodila jedna od najvažnijih bitaka u srpskoj istoriji!

U Ivankovcu kod Ćuprije, na lokalitetu "Šančevi" danas je obeležena 211. godišnjica boja na Ivankovcu u Prvom srpskom ustanku protiv osmanske okupacije.

Predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva za rad i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, kao i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije položili su vence i odali državne i vojne počasti kraj spomenika vojvodi Milenku Stojkoviću na Ivankovcu.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, koji je predvodio državnu ceremoniju, istakao je da je Srbija danas ponosna na junake koji su hrabro dali živote u boju na Ivankovcu i svim bojevima za slobodu Srbije.

-Danas nam je potrebna mudrost i junaštvo i Milenka i Karadjordja, danas nam je to oružje kojim se borimo da očuvamo slobodu i teritoriju Srbije. Ovi junaci su pokazali da je moguće i ono o čemu se do tada nije razmišljalo, da običan narod, mali narod može zaustaviti veliku silu i regularnu vojsku – rekao je Popović.

On je kazao da je srpski narod uvek bio doveden u situaciju da se brani.

– Nikada nismo odlučivali o tome kada će početi rat i da li će rata biti. Uvek nam je rat bio nametnut i uvek smo bili na pravoj strani. Uvek smo bili ponosni na sve svoje pretke koji su svoje živote dali za slobodu koju danas imamo. Setimo se junaštva ali setimo se i mudrosti koja nam je danas preko potrebna – kazao je Popović.

Nakon odavanja državnih i vojnih počasti priredjen je kulturno-umetnički program, igrokaz "Boj na Ivankovcu" u izvodjenju umetničke grupe Avangarda, a u okviru koga je proizveden zvučni efekat sa replike Karadjordjevog trešnjevog topa.

Organizator državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Srbije.
Boj na Ivankovcu dogodio se 18. avgusta 1805. godine i predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karadjordjevih ustanika, predvodjenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. To je primer, kažu istoričari, taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

– Ostvarivši pobedu u znamenitom boju na Ivankovcu, srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća – zapisali su hroničari.

Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira opština Ćuprija. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav opštine Ćuprija.

Beta
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter