Izvor:
22.07.2018 u 11:52
0

VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA OBNOVI KLINIČKOG CENTRA: Zdravstvo je odraz standarda jedne države!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na obnovi Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije (KCS) i izgradnji novog Centra za "Iks" nož, jedan od najsavremenijih medicinskih aparata.

– Srećan sam što danas ovde vidimo radnike, jer 50-60 godina nije menjan ni crep. Nažalost, Urgentni centar je jedna od institucija sa kojom se svako od nas susretao, a naši lekari su radili u užasno teškim uslovima. Očekujem da sledeće nedelje bude potpisan ugovor o renoviranju kompletnog Kliničkog centra, to je jedan ogroman grad, radi 7.000 ljudi. Zdravstvo je slika vašeg standarda, napravićemo najmodernije kliničke centre u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, ikao što smo i u Nišu. Kada uđete, mirisaće na čisto i uredno – poručio je Vučić.

On je dodao da posebno treba voditi računa o lekarima i, pre svega, medicinskim sestrama, jer je odliv kadra veliki, a posao koji rade veoma težak i ozbiljan.

– Ne padaju pare s neba, država mora da ih zaradi, a ne da se prostire više nego što sme, pa i da danas plaćamo cene neodgovorne politike. Danas možemo da trošimo više, ali da budemo obazrivi i da ne preteramo. Biće još više ulaganja, na radost svakoga od vas – istakao je predsednik.

U izgradnju Centra za Iks nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara. Prednosti Iks noža su da je vrlo precizan, i da se tokom intervencija na kičmi tim nožem izbegava oštećenje kičmene moždine. Aparat može da se primeni na tumore svih lokalizacija, koji su veličine pet do šest centimetara.

Ovim aparatom može da se da veća doza zračenja nego kod klasične radioterapije, pa se period zračenja sa tri ili četiri nedelje skraćuje na samo jednu. Iks nož omogućava preciznije zračenje samog tumora uz poštedu zdravog tkiva koju obični linearni akceleratori ne mogu postići.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/predsednikrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter