STRAVIČAN NAPAD VANDALA: Podmetnut POŽAR u PRAVOSLAVNOM HRAMU u Prištini!

pozar

Nepoznata lica u petak su provalila u još nedovršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula požar, saopšteno je sinoć iz Eparhije raško-prizrenske.

Prištinski paroh jerej Saša Mitrović utvrdio je da je na metalnim vratima prerezana jedna šipka što je vandalima omogućilo da uđu u hram i podmetnu vatru.

Episkop raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio ovaj incident ukazavši da je on posledica odbijanja kosovskih vlasti i policije da postave stalnu zaštitu pred hramom Hrista Spasa, koji je više puta do sada bio izložen provalama i skrnavljenju.

"Podmetanje vatre u objektu koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u centru Prištine, nažalost, pokazuje da naši crkveni objekti nisu adekvatno zaštićeni na Kosovu i Metohiji. Već dva puta smo postavljali nova metalna vrata na nedovršenom hramu Hrista Spasa i oba puta imali smo provale, a ovom prilikom i podmetanje vatre", rekao je Teodosije. 

On je doda da su se dva puta do sada zvanično obraćali kosovskom ministru unutrašnjih poslova kako bi se pred hramom postavio stalni policijski punkt i oba puta su ostali bez odgovora. 

Ovakvo neodgovorno ponašanje, nanosi štetu svima na Kosovu i Metohiji i ne doprinosi izgradnji poverenja, ukazao je Teodosije. Eparhija raško-prizrenska obavestiće o ovom incidentu i međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji.

O podmetanju vatre u nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini javio je i otac Sava Janjić. "Nepoznata lica provalila su u nedovršeni srpski pravoslavni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula vatru", napisao je otac Sava Janjić na svom tviter nalogu.

Izvor:Tanjug
Foto: Twitter/standardnews

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:00  Provodadžija
22:00  Provodadžija
23:20  Novajlije - Nominacije
02:30  Posle ručka