Izvor:
02.10.2016 u 18:35
0

JEZIVA NESREĆA U BORU: Radniku rudnika otkinuta ruka do ramena!

U borskoj Flotaciji iz sastava Rudarsko – topioničarskog basena (RTB) „Bor“, jutros oko dva sata posle ponoći teško je povređen Perica Petković (32) radnik borskog giganta, koji je ostao bez ruke.

– Pod još nerazjašnjenim okolnostima, prilikom puštanja tamošnjih agregata u rad, transportna traka uhvatila je rukav i radniku pokidala levu ruku iz ramena. Na lice mesta izašla je policija, a nadležna basenska služba bezbednosti i zaštite na radu obavestila je o svemu i rudarskog inspektora. Dalja istraga rasvetliće okolnosti pod kojima se ovaj nesrećni događaj desio – saopštili su iz RTB.

Nezvanično, Petković koji je radio na transportnoj traci za prevoz rude, pokušao je rukama da pomeri rudu, kada se u jednom trenutku ta ruda zaglavila. Tada je transportna traka ponovo počela sa radom, a nesrećni čovek nije uspeo na vreme da izvuče ruku.

Petković je odmah nakon ukazane lekarske pomoći u borskoj Opštoj bolnici upućen na dalje lečenje u Beograd. Lekari su brzo reagovali i Petkoviću je zaustavljeno krvarenje a samim tim i spašen život.

– Pacijent je zbrinut u Opštoj bolnici. Pacijenta su pregledali ortoped i hirurg, zaustavljeno je krvarenje i on je u stabilnom stanju upućen u Klinički centar Srbije – kazao je dr Igor Maljković, direktor Opšte bolnice u Boru.

Ovo je, inače, treći slučaj u poslednjih 10 meseci da se slične nesreće dešavaju u RTB.

Da podsetimo, teško je bio povređen I Žarko Jovanović (34), radnik borskog giganta, kada mu je, u pogonu Topionice, kod dozatora fleš-peći, mašina uhvatila ruku i iščupala je iznad lakta. Na istom mestu bez ruke je ostao i njegov kolega Robert Stojanov (42).

– Kod ovakvih povreda veoma je retka uspešna replantacija. U prethodna dva slučaja povrede, replantacija ruke nije bila uspešna iako su pacijenti na vreme zbrinuti i poslati u ustanovi višeg ranga – dodao je dr Maljković.

Na problem bezbednosti je inače ukazano i analiza stanja konsultantske kuće „Mekinzi“ koja je bila angažovana da sačini izveštaj o perspektivi RTB, gde se između ostalog navodi da je „bezbednost u RTB na šest puta nižem nivou od sličnih rudnika u svetu“.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter