Izvor:
19.10.2016 u 00:25
0

TRAGEDIJA U RUDNIKU „GROT“: Obrušila se stena, pala na rudara i ubila ga!

U Rudniku olova i cinka "Grot" u Krivoj Feji kod Vranjske Banje 17. oktobra u 1 sat ujutru dogodila se nesreća u kojoj je život izgubio rudar Goran Stojiljković (42) iz ovog sela.

Portparol Policijske uprave u Vranju Dragan Stamenković saopštio je da je do rudarske nesreće došlo kada se odronila stena i na lice mesta ubila rudara u jamskom horizontu.

Zbog odrona zemlje u rudarskom oknu, teže je povređen Jovica Tasić, pomoćnik smene iz sela Trebešinje kod Vranja, kome je u Zdravstvenom centru u Vranju pružena prva medicinska pomoć.

Direktor rudokopa "Grot" Mladomir Đorđić potvrdio je da se nesreća dogodila. Uviđaj na mestu obavili su pripadnici vranjske Policijske uprave i republički rudarski inspektor.

– Do odrona je došlo prilikom bušenja. Kamen iz bloka koji se obrušio na rudara bacio ga je na zemlju na leđa. Nesrećni rudar pao je na čekić. Pri padu se teško povredio i život izgubio na licu mesta. U jami su bile preduzete sve propisane mere zaštite na radu. Nadzornik smene je pre početka obavljanja radova posetio radilište. Prilikom utovara prtethodno iskopanog materijala ništa nije ukazivalo da može doći do odrona i nesreće – rekao je direktor Mladomir Đorđić.

U prizemljuši, u jednom od zaselaka Krive Feje, živeli su nesrećni rudar, njegova majka supruga i dvoje dece Ivan (8) i Vladana (3). Direktor “Grot investa”, koji posluje u sastavu rudokopa, obećao je da će preduzeće da učini sve kako bi zbrinulo porodicu poginulog rudara.

Stric poginulog rudara Sava Trajković podseća da se Goran Stojiljković ranije u nekolikio navrata povredjivao u rudokopu. Žalio se stricu da je naumio da se ratosilja opasnog rudarenja pod zemljom. Kao da je naslućivao i pribojavao se tragedije. Dojadilo mu je i po cenu da ostane bez kore hleba i nevelike rudarske plate od tridesetak hiljada dinara. Nije mu se dalo da napusti rudarsko okno i izbegne sigurnu smrt.

Rudari u "Grotu" još se sećaju teške nesreće u jami, kada je 25. oktobra 2015. godine zbog obrušavanja stene na lice mesta poginuo glavni rudar rudar Miomir Ljubić (59),koji je iza sebe ostavio suprugu i troje dece.

Da je oktobar nesrećan i koban za krivofejske kamarate potvrđuje činjenica da se na putu Kriva Feja-Bosilegrad 13. oktobra 2013. godine sletelo s puta u provaliju teretno vozilo, kojim su se rudari vraćali s posla.

U rudarskom teretnjaku poginuli su rudari Nenad Vasiljević iz Gnjilana, kao i Dragan Marjanović i Čedomir Stojković iz Radovnice kod Trgovišta.

Uprkos činjenici da je uzrok nesreće i pogibije rudara iz Krive Feje pobrušavanje zemlje, očekuje se da rudarska inspekcija i nadležni državni organi utvrde koliko je bezbedan rad u Rudniku olova i cinka "Grot".

Blic.rs
Foto: V. Pešić

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter