Izvor:
02.11.2016 u 13:50
0

Jezivi zločin od pre nedelju dana još uvek potresa Srbiju: Takva ubistva se veoma retko dešavaju kod nas,ali…

Slučaj da sestra ubije brata je toliko redak da ih je na celom Balkanu upamćeno svega nekoliko, a poslednji se dogodio prošle nedelje u Kraljevu.

Naime, Kraljevčanka S. L. (51) sekirom je pre tačno nedelju dana ubila oca, brata i majku, sa kojima je živela u porodičnoj kući, a razlog tragedije bile su porodične razmirice.

Sličan slučaj pre ovoga dogodio se prošle godine u Donjem Srbu.

Na poziv komšija, koji su čuli svađu brata i sestre, policija je došla u kuću u Zagrebačku ulicu 44, i pronašla beživotno telo Petra Atlije (62), sa brojnim povredama koje su ukazivale na nasilnu smrt, a njegova starija sestra, osumnjičena da mu je nanela povrede, odmah je privedena.

Ubijeni Atlija se u Donji Srb vratio iz Srbije nekoliko meseci ranije, da bi sredio imanje, a kako su ispričale tada komšije, oboje su mnogo pili, što je najverovatnije bio okidač rasprave. Prema njihovim rečima, ona je postajala vrlo agresivna kada bi popila i sa svima se svađala.

Nišlijka udavila brata gajtanom

Pamti se i slučaj iz Niša iz 2000. godine, kada je Dušica Andrejić (53) ubila rođenog brata Miodraga Obradovića (51). Dušica je, posle ponoći 18. marta te godine otključala vrata kuće svoga brata Miodraga, ušla u njegovu sobu, iščupala gajtan iz zida i njime ga udavila. Na sudu se branila time da je htela da mu "prekrati muke" jer je bio teško bolestan.

Nakon ovog ubistva, tadašnji profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, Živojin Žika Aleksić, rekao je da je slučaj da sestra ubije brata skoro nezabeležen u tradiciji i pravnoj praksi Srbije, i da je do Miodragovog ubistva čuo za još samo dva primera ovakvog zločina u celoj Jugoslaviji tokom druge polovine 20. veka.

Kako stručnjaci objašnjavaju ovakvi zločini su izuzetno retki, jer osećanja sestre prema bratu ni sa čim ne mogu da se uporede. Vrlo je moguća da iza ovakvih ubistava stoje i psihički problemi koji nisu na vreme primećeni.

– Odnosi između dece istih roditelja zasnovan je na burnim emocijama, i to iz razloga što osoba koja nam je po genetskom materijalu najsličnija nisu roditelji, već brat ili sestra. Kod osoba istog pola može da se pojavi zavist, koja je potpuno prirodna, pa ima i takmičarskih poriva, međutim, u slučaju da su deca različitog pola, posebno u svetu gde je ženska osoba po pravilu negujuća i ima ulogu davanja nežnosti, ta vrsta odnosa predstavlja mali ispit za neko njeno buduće materinstvo – kaže psiholog Aleksandra Janković.

Kako dodaje, braća i sestre su posebno vezani jer brat ima ulogu zaštitnika prema sestri, kako zbog kulturnih stereotipa tako i zbog očekivanja roditelja. Tako brat sestri često postaje i reprezent idealnog muškarca.

Prema narodnom predanju, Jevrosima, majka Marka Kraljevića je da bi spasila brata istrgla svu kosu iz glave koja je bila vezana za stub.

Brojni su i slučajevi sestrinskih podviga koji su do suza doveli svetsku javnost. Tako je prošle godine, u ruskom selu Suk-Čišma, devojčica Maša (6) umrla je od teških opekotina nakon što se bacila na mlađeg brata Dimu (1) kako bi ga spasila od ključale vode, ali nažalost lekari nisu sačuvali život ove hrabre devojčice.

Sličan podvig ali sa srećnim krajem, počinila je prošle godine i Bela Gililend iz mesta Pert na zapadu Australije. Ona je bez oklevanja uskočila u bazen kada je videla da njen mlađi brat nepomično pluta na površini vode. I pre samo deset dana jedna Kineskinja je pokazala koliko je jaka sestrinska ljubav, kada je između brata i deteta izabrala – brata. Prekinula je trudnoću kako bi bratu, koji je bolovao od tumora, donirala koštanu srž.

Blic
Foito: masasieharare.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter