Izvor:
26.04.2017 u 19:30
0

Bruka u Vranju: LOPOVI OPLJAČKALI CRKVU NA USKRS!

Gradski hram Svete Trojice koji se nalazi u centru Vranja opljačkan je odmah nakon Vaskrsa.

Na meti nepoznatih lopova uoči praznika bila je i crkva Sveta Petka koja se nalazi kod Belog mosta, jednog od najstarijih kulturno – istorijskih spomenika grada, potvrđeno je Kuriru u PU Vranje.

Protosinđel Metodije Marković kaže za Kurir da je crkva Sveta Petka opljačkana pre praznika ove godine, a da se godinama unazad u toj crkvi pljačka dešavala posle Velikog petka, Velike subote, ili na sam Vaskrs.

"Uzeli su malu svotu novca. Prijavili smo policiji izvršen je uviđaj. Rečeno nam je da moramo da stavimo alarm I video nadzor kako bi zaštitili ovu malu crkvu. Moraćemo to da rešimo jer, svake godine imamo taj problem", napominje Marković.

On kaže da su se krađe dešavale noću ne u toku dana.

"Nepoznati lopovi provalili su jednostavno u obe crkve", objašnjava Marković.

Kako Kurir saznaje na Raspeti petak svake godine kroz Sveta Petku prođe najmanje 10.000 do 15.000 ljudi.

Protosinđel Metodije podseća da su pre četiri godine sa crkve Sveti Nikola lopovi odneli crkveno zvono kako bi ga prodali. Kradljivci su pronađeni, pronađeno je i zvono, nažalost isečeno i neupotrebljivo, a zvono je staro
više od 100 godina.

Na Hramu Svete Trojice koji je star više od 150 godina razvaljena su vrata, a ukradene su i kutije sa dobrovoljnim prilozima.

"Odnete su kutije sa prilozima za pomoć bližnjima. Uzeta je neznatna suma novca. Često se dešava da lopovi uzimaju novac i sa ikona, uđu u hram kao da se mole i odnesu novac sa ikona", priča Metodije.

U PU u Vranju potvrđeno je Kuriru da je crkva Svete Petke opljačkana u noći između 5. i 6. aprila.

"Policija je izvršila uviđaj i obavestila Osnovno javno tužilaštvo koje se izjasnilo da se u vezi slučaja dostavi izveštaj što je i učinjeno", navode u policiji.

Drugi događaj se desio u noći između 18. i 19. aprila.

" Iz crkve Svete Trojice iz dve kutije otuđena je određena količina novca. Policija je izvršila uviđaj i obavestila
Osnovno javno tužilaštvo u Vranju koje se izjasnilo da postoje elementi krivičnog dela teška krađa i da se podnese krivična prijava protiv nepoznatog izvršioca. Nakon dostavljanja podataka o visini štete, crkva će podneti krivičnu prijavu. Policija preduzima mere i radnje na asvetljavanju oba slučaja", navode u PU Vranje.

Na meti lopova u noći bdenja uoči Vaskrsa bile su i kuće sveštenih lica, parohijski domovi koji se nalaze u Dositejovoj ulici, u blizini Hrama Svete Trojice. Iz kuća su odneti mobilni telefoni , laptopovi.

Kurir

(Tekst i foto: T. Stamenković)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter