Izvor:
04.05.2017 u 16:25
0

LUDILO U NOVOM SADU: Ukrao kola da bi se vratio u zatvor!

Novosađanina Ž. S. (35) policija je uhapsila u automobilu za koji se ispostavilo da je neposredno pre toga ukrao, a ubrzo se otkrilo da to nije jedino vozilo za koje se sumnja da ga je ovaj višestruki povratnik “pozajmio”.

Krivična prijava ga tereti za krađu još tri automobila na novosadskim ulicama. Koristeći nepažnju i žurbu vozača, došao je do tri automobila, jer su u vozilu bili ostavljeni ključevi, tako da mu je posao bio olakšan.

U jednom slučaju je odvezao kombi jedne novosadske firme, pun alata. Sa jednog parkinga odšlepao je “golf dvojku”, koji je tu stajao oko tri godine.

Borba policije sa lopovima daje rezultate, a da je tako, svedoče i podaci da se automobili u Novom Sadu ipak kradu u mnogo manjoj meri nego ranije. Istovremeno, povećava se broj rasvetljenih slučajeva.

Prošle godine je broj ovih krivičnih dela u odnosu na 2015. godinu smanjen za gotovo 50 odsto. Na teritoriji PU Novi Sad, od januara do marta, registrovano je osam krađa vozila, a istovremeno je rasvetljeno nešto više od 85 odsto slučajeva. Od sedam krađa po nepoznatom počiniocu, samo jedna je još nerasvetljena.

– Najviše se dešavaju krađe na ključ, odnosno kada vozači iz nekog razloga ostave ključ u kontakt-bravi, što lopovu znatno olakšava posao. Kod novijih modela, obijači koriste i dekodere, a kada je reč o starijima, šrafcigerom razvale bravu na vratima – kaže Aleksandar Marsenić iz novosadske policije.

Luksuzniji modeli, po rečima Marsenića, posle krađe se prodaju “u komadu”, dok se stariji tipovi seku u delove i prodaju kao otpad. Kilogram gvožđa je oko 17 dinara, pa lopovi tako zarade stotinak evra po automobilu.

– Ukradena vozila se ne prodaju preko oglasa na internetu. Ipak, bilo je nekoliko slučajeva prevara da se na taj način nude vozila, po mnogo povoljnijim cenama od uobičajenih za određeni tip vozila, za koji se ispostavi da uopšte ne postoje – navodi on.

Kradljivcima četvorotočkaša su interesantni BMV, “škoda”, “reno klio” i “folksvagen”, a među lopovima ima, kako Novosađana, tako i onih koji dolaze i iz drugih gradova zbog te rabote. Interesantno je da se automobili ne kradu samo zbog zarade.

U novosadskoj policiji se sećaju slučaja od pre nekoliko godina, kada je sredovečni muškarac, inače metadonski zavisnik, ukrao kola kako bi se ponovo vratio u zatvor i redovno dobijao ovu terapiju i imao smeštaj.

Večernje novosti
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter