Izvor:
19.05.2017 u 00:03
0

TEROR PRIŠTINE: Kosovska policija uhapsila Srbe jer su napisali grafit „Kosovo je srce Srbije“!

Kosovska policija uhapsila je dve osobe srpske nacionalnosti, koje se sumnjiče za širenje mržnje ispisivanjem grafita Kosovo je srce Srbije na zidu osnovne i srednje škole Pandeli Sotiri u selu Plemetina, kod Obilića.

Uhapšeni su Stolić F. (17) i Jakovljević J.(20), koji su po nacionalnosti Srbi sa stalnim boravištem na Kosovu.Grafiti su ispisani između 19. i 20. aprila ove godine, piše prištinski portal Koha.net.

Kako navodi ovaj prištinski list, oni su uhapšeni zbog osetljivosti ovog slučaja i činjenice da sadržaj grafita podstiče na širenje mržnje, razdor i netrpeljivost po verskoj i nacionalnoj osnovi.

Kako se navodi, Kosovska policija je započela istragu.

Prilikom hapšenja kod osumnjičenih je pronađen sprej za koji se sumnja da upotrebljen za ispisivanje grafita.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je danas hapšenje dva srpska mladića u Plemetini zbog ispisivanja grafita kao sramotno i kukavičko ponašanje privremenih inistucija samouprave u Prištini.Policija i tužilaštvo na Kosovu i Metohiji danas su time dokazali da su instrument u apsurdnoj kampanji u kojoj se pojedini albanski političari utrkuju ko će više i originalnije da mrzi Srbe, navodi se u saopštenju.

Kancelarija smatra da bi trebalo, ukoliko je Prištini zaista stalo do skladnih međunacionalnih odnosa i pomirenja, da budu uhapšeni oni koji su proteklih sedmica srpskom narodu pretili nasiljem i etničkim čišćenjem.Takođe, Kancelarija upozorava nasilnike, bili oni u civili ili uniformama, da ne maltretiraju srpsku decu, a od predstavnika međunarodne zajednice u Prištini zahteva da aktivnije obuzdaju šovinizam pojedinih albanskih političkih lidera.

Navodi se i zabrinutost zbog toga što su lica, od kojih je jedno maloletno, u saopštenju policije identifikovana punim prezimenom i prvim slovom imena, što je, kako se ocenjuje, najflagrantnije kršenje ljudskih prava i otvoreni poziv na nasilje.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter