Izvor:
13.06.2017 u 23:12
0

EVO KOLIKO GODINA ZATVORA MOŽE DOBITI KRISTININ UBICA AKO SE PREDA: A koliko ako ga uhapse?!

Svi i dalje tragaju za ubicom nedužne Kristine Kaplanović (19) koja je ubijena tokom pljačke benzinske pumpe u Velikom Mokrom Lugu.

Kada je upucao Kristinu, ubica se dao u beg i nestao je u šumi. Sve do danas nije pronađen…

Zanimalo nas je koliku kaznu može da dobije ubica ako se sam preda, a koliku ako ga uhapse?

– To ne može tako da se postavi. Kazna koja se dobija za ubistvo ne može tek tako da se odredi. Tu postoji hiljadu stvari na osnovu kojih se donosi presuda. Pre svega, postoji više vrsta ubistava. Od toga se kreće, pa se potom ide dalje – kaže advokat Marko Simić.

– Istraga prvo mora da utvrdi da li je ubistvo bilo planirano, da li je na mah, ma to je jedan ogroman raspon. Nemoguće je odgovoriti na pitanje koliku kaznu može da dobije.

– Recimo, tu ima stvari poput onih tipa, da li je pratio pumpu pre toga, da li je možda poznavao ubijenu. Jednostavno, nema odgovora na vaše pitanje na osnovu podataka sa kojom javnost raspolaže – kaže advokat i dodaje da u paragrafu postoji spisak vrste i ubistava i visina kazne.

Prenosimo vam taj deo iz paragrafa, po kojem, ubica može da dobije od 10 do 40 godina.

Najteže krivično delo iz ove grupe jeste teško ubistvo. Krivični zakonik navodi 11 razloga da se neko ubistvo smatra teškim. To su:

– Ubistvo na svirep ili podmukao način;
– Ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju;
– Ubistvo neke osobe, a da je pri tom s predumišljajem doveden u opasnost još neki život;
– Ubistvo pri izvršenju razbojništva ili razbojničke krađe;
– Ubistvo iz koristoljublja, radi izvršenja ili prikrivanja drugog krivičnog dela, iz bezobzirne osvete ili drugih niskih pobuda;
– Ubistvo službenog ili vojnog lica pri vršenju službene dužnosti;
– Ubistvo sudije, javnog tužioca, zamenika javnog tužioca ili policijskog službenika u vezi s vršenjem službene dužnosti;
– Ubistvo osobe koja obavlja poslove od javnog značaja, kad je samo ubistvo u vezi s tim poslovima;
– Ubistvo deteta mlađeg od 14 godina ili trudnice;
– Ubistvo člana porodice kojeg je ubica prethodno zlostavljao;
– Višestruko ubistvo s predumišljajem, a da se pri tom ne radi o ubistvu na mah, ubistvu deteta pri porođaju ili lišenju života iz samilosti.

Za ovakva ubistva predviđena je najmanja kazna od 10 godina zatvora ili od 30 do 40 godina zatvora, priznao ili ne. Naime, naši zakoni predviđaju mogućnost zatvorske kazne do 20 godina, a za najteža dela od 30 do 40; nije moguće izreći kaznu od veću od 20, a manju od 30 godina zatvora.

Izvor: Telegraf
Foto: printscreen/Telegraf.rs, Facebook/Jovana Lučić Gajić

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter