Izvor:
14.06.2017 u 01:26
0

Kako motociklisti najčešće ginu: OVE STVARI STALNO RADE, A NE BI NIKAKO SMELI!

Motociklisti su jedni od najugroženijih učesnika u saobraćaju. Prema rečima stručnjaka, često su i sami odgovorni zbog toga, a o prekršajima koje najčešće prave pričao nam je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju.

Jedan od prekršaja koji se navodi kao najčešći je nenošenje kacige.

– Nenošenje kacige, nevezivanje kacige, nošenje predmeta nalik na kacigu (rudarski šlemovi, HTZ šlemovi, vojni šlemovi, biciklističke kacige, nehomologovane kacige i sl.) prekoračenje dozvoljene brzine, nepropisno preticanje sa desne strane, upravljanje motociklom na jednom točku i drugo – naveo je naš sagovornik šest grešaka koje prave motociklisti.

Oni ne bi smeli da voze između traka, jer tako mogu da upadnu u tzv. “mrtvi ugao”.

ZBOG ČEGA SE GINE

– Ako pričamo o kršenju propisa od strane vozača četvorotočkaša, onda je to najčešće preduzimanje radnji, a da se pre toga vozač nije uverio da to može bezbedno da izvede (skretanje, prestrojavanje, polukružno okretanje, uključivanje u sabraćaj).

Zatim, da pomenute radnje vozač automobila nije najavio davanjem žmigavca, kao i nedavanje prednosti motocklu prilikom uključivanja na put sa pravom prvenstva, ili nedavanje prednosti kada vozač automobila skreće levo, a motocikl zadržava pravac kretanja – kazao je Damir.

Pored toga što su ugroženi od strane četvorotočkaša, motociklisti često i sami sebe dovode u opasnost.

Što se tiče kršenja propisa od strane motociklista koje dovode do njihovog stradanja, tu su pre svega prekoračenje brzine, upravljanje pod dejstvom alkohola i upravljanje bez položenog odgovarajućeg vozačkog ispita.

Treba spomenuti i nepropisno stanje puta koje je često uzrok saobraćajne nezgode sa motociklom, a pre svega kada je kolovoz neravan ili kada je na kolovozu materija koja destabilizuje kretanje motocikla (blato, prašina, rizla…) – napomenuo je Okanović

KAZNE I DO 1.000 EVRA I 12 GODINA ZATVORA

– Za one koji imaju sreće, kazne su do 120.000 dinara, 15 poena i 9 meseci zabranje upravljanja vozilom. Za one sa manje sreće kazne su do 12 godina zatvora, a za one koji nemaju sreće, smrt, trajna invalidnost. Od početka 2017. godine je nastradalo 25 motociklista – zaključio je Damir Okanonvić.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter