Izvor:
14.06.2017 u 14:37
0

SMRTONOSNA MARIHUANA STIGLA U SRBIJU: 800 puta jača od obične droge!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/droga%202.jpg?m=1492689976

Droga 800 puta jača od marihuane pronađena je u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova. U pitanju je sintetička verzija kanabisa koja stiže mahom iz Kine i Indije

Kako navode, reč je o sintetičkom kanabinoidu (5F-MDMB-PINACA) koji kod ljudi može da izazove teško oštećenje zdravlja.

– Ovo je svetski važna vest s obzirom da će informaciju iz Srbije preko sistema ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Evropske unije – rekla je za "Blic" Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.
Prema njenim rečima, kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci, a očekuje dse da to učine i druge zemlje.
– Ova supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače delovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, belkog praha, kristala, ulja, bivše mešavine – dodala je ona.
U EU su do danas prijavljene 134 vrste sintetickih kanabinoida i to je najveća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja. Proizvode se najčešće u Kini i Indiji ali se pakuju u Evropi, objašnjava Jankovićeva.
Ona kaze da sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktivnih supstanci u EU i funkcioniše po principu prikupjanja informacija o novim supstancama koje su se pojavile u bilo kojoj od članica EU kao i u Turskoj i Norveškoj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter