Izvor:
13.07.2017 u 19:31
0

PRETI IM DOŽIVOTNA ROBIJA: 18 meseci pritvora za trojicu uhapšenih Srba!

Trojici Srba koji su uhapšeni na Zakintosu zbog ubistva američkog studenta Bakarija Hendersona određen je pritvor od 18 meseci. Odluka o pritvoru za ostalih četvoricu osumnjičenih, još nije doneta ali kako se očekuje, verovatno će i ona biti ista.

Odluka o pritvoru doneta je za trojicu Srba koji su juče saslušani, a odluka o ostaloj četvorici biće doneta do kraja dana, piše "Politika".

Međutim, grčki mediji navode i da bi ta odluka mogla biti doneta u utorak.

Ranko Ilić, otac uhapšenog Miloša Ilića (18) za "Blic" je izjavio da bi sudija danas trebalo da završi saslušanje osumnjičenoh upravo zbog toga što ističe rok za odluku o eventualnom produženju pritvora ili puštanja na slobodu.

Grčki mediji međutim tvrde da rok za donošenje sledeće odluke ističe u utorak.

– Tada bi ponovo trebali da budu izvedeni pred sudiju, koji može da ih zadrži u pritvoru do početka suđenja ili da ih pusti na slobodu uz određene garancije, kao što je kaucija, pišu grčki mediji.

Po grčkom zakonu, ukoliko sud odluči da im produži pritvor, oni u njemu do suđenja mogu da čekaju najviše 18 meseci, objašnjavaju grčki mediji, navodeći da osumnjičenima za kvalifikovano delo ubistva s predumišljajem preti kazna od deset godina do doživotnog zatvora.

Zbog ubistva američkog studenta uhapšeni su Miloš Ilić (18), Nenad Jovanović (22), Nemanja Petrović (18), Stefan Stojanovića(21), Miloš Senić (25) i Siniša Petrovića (22), kao i britanski državljanin srpskog porekla Amir Omerdžić (32) i Grk Jorgos Skijadopulos (34), koji su radili kao izbacivač i barmen u "Barkodu" u kome je i izbila tuča koja je potom završena na ulici brutalnom tučom u kojoj je za samo 20-tak sekundi Henderson ubijen.

Na saslušanju osumnjičenih sud pokušava da razjasni kakvu je ko ulogu imao u ubistvu, kako bi se precizno odredila svačija krivica.

Ključni dokaz su video snimci "Barkoda" i ostalih kafića koji su snimili celokupan događaj, od početnog udarca kojim je jedan mladić udario Hendersona pored kog je stajao za stolom kafića, do tuče u kojoj grupa od osmorice mladića napada Hendersona na ulicu, a zatim im se pridružuju i drugi, od kojih neki učestvuju u tuči,a drugi pokušavaju da smire situaciju.

Uhapšene mladiće u pritvoru su posetili ambasador Srbije u Grčkoj i konzul Milan Vukosavljević.

Grčki advokati: Preti im doživotna robija, ukoliko se ne preinači klasifikacija ubistva

Po grčkim advokatima, prenose njihovi mediji, najteža optužba koja se priprema protiv napadača donela bi kaznu doživotnog zatvora.

Advokat dvojice 18-godišnjaka iz Srbije, Lefteris Janatos, ocenio je tu optužbu kao "najtežu, ali očekivanu", mada "ima potpuno poverenje da će grčki sud optužnicu (protiv njih) preinačiti od ubistva s predumišljajem u nanošenje smrtonosnih povreda, i da će suđenje biti pravedno".

Ta druga optužba – za nanošenje smrtonosnih povreda, obično u Grčkoj donosi zatvorsku kaznu uz prevremeno puštanje na slobodu posle četiri do pet godina zatvora, dok većina osuđenih za ubistvo s predumišljajem, doživotno ostaje u zatvoru.

izvor:blic.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter