Izvor:
16.02.2018 u 13:57
0

Radnik Doma za decu bez roditelja silovao maloletnicu (12): Ona zatrudnela, pa abortirala!

Kroz isti pakao u Domu za decu bez roditelja "25. maj“ prošle još dve devojčice romske nacionalnosti – V. A. (16) i L. A. (13).

Štićenica Doma za decu bez roditelja "25. maj“ iz Skoplja, R. I., romske nacionalnosti, koja još nije napunila 13 godina, juče je na Klinici za ginekologiju morala da abortira jer je više puta bila silovana.

Ovu strašnu tajnu danas je otkrio Evropski centar za prava Roma (ECPR) tvrdeći da se u Makedoniji vrši "seksualno zlostavljanje romskih devojaka pod državnom zaštitom“.

U izveštaju ECPR se navodi da je devojčica R. I. više puta bila silovana dok se nalazila u Domu za decu bez roditelja "25. maj“. Pedofil, zaposlen u Domu, čije ime nije saopšteno, devojčicu je vodio na više lokacija i seksualno zlostavljao, a kada je R. I. zatrudnela morala je da abortira.

Prema svedočenju R. I., nju je na silu uzeo stariji muškarac iz te skopske institucije i sa vozilom odvezao u svoj dom u drugi grad. Tamo ju je prisiljavao na seksualne odnose i terao da radi. Posle mesec dana seksualne i fizičke torture, devojčica je uspela da pobegne i sa autobusom da se vrati u Skoplju, a policija ju je našla na Bit-pazaru.

Užasno iskustvo ona je imala i ranije. Aktivistima Evropskog centra za prava Roma ona je ispričala da je predhodno, zajedno sa drugom decom iz Doma "25. maj“ bila odvedena u dečiji letnji kamp u Strugu.

Tamo ju je, pre nego što su vraćene u Skoplje, nepoznati muškarac seksualno maltretirao. Kada je to prijavila vaspitačima u Domu, optužili su je da laže i da izmišlja stvari. Potom je devojčica bila prebačena u drugu, takođe državnu instituciju za zbrinjavanje dece "Ranka Milanović“ u Skoplju, gde su i otkrili da je R.I. ostala u drugom stanju.

Iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku su potvrdili da su upoznati sa slučajem devojčice. Znali su da je ostala bremena, a iz Doma "25 Maj“ su ih obavestili da je devojčica bežala. Sada će se proveravati da li je ona zaista bežala iz Doma, ili se na ovaj način prikrivalo seksualno iskorišćavanje devojčice.

Evropski centar za prava Roma pozvao je nadležne da ovoj devojčici obezbede odgovarajući zdravstvenu negu kako bi se osiguralo njeno psihološko i fizičko zdravlje, kao i da je vrate u njenu romsku porodicu od koje je prinudno bila oduzeta 2012. godine zbog siromaštva.

Iz resornog Ministarstva zdravlja su obećali da će devojčicu smesti u šelter centar ili neku drugu odgovarajuću instituciju.

ECPR optužuje da su kroz isti pakao u Domu za decu bez roditelja "25. maj“ prošle još dve devojčice romske nacionalnosti, V. A. (16) i L. A. (13).

One su predstavnicima Evropskog centra ispričale da ih je stariji muškarac, zaposlen u Domu, vodio na staru železničku stanicu i tamo silovao. Njihova majka je prijavila slučaj u policiju, a ginekolog je potvrdio da su zaista bile žrtve seksualnog nasilja.

Na osnovu ova tri slučaja, ECPR podržava roditelje ovih devojčica da tuže državni dom za zbrinjavanje dece "25. maj“, Međuopštinski centar za socijalni rad i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

– U najboljem slučaju, odgovorna lica iz ovog Doma su bili neodgovorni u odnosu na seksualno zlostavljanje koje se dešavalo tamo, a u najgorem slučaju, oni su bili saučesnici u delu. Ove devojčice i njihove porodice su izuzetno hrabre u naporima da izvedu pred sud odgovorne koji su dozvolili da se to dešava – izjavio je Đorđe Jovanović, predsednik ECPR.

Prema informaciji ECPR, dve trećine, ili 22 od ukupno 32 dece koji su štićenici Doma "25. maj“ su romskog etničkog porekla, a dokazi o sistematskom seksualnom maltretiranju romske dece u toj instituciji upućuje na činjenicu da će se sva ova deca, kako strahuju u ECPR, nalaziti u opasnosti sve dok vlasti nastave da ignorišu ono što se tamo dešava.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter