Izvor:
21.02.2018 u 18:25
0

ALARMANTNA SITUACIJA ZBOG MALIH BOGINJA: Ugašen i peti život, umrla radnica Kliničkog centra!

Alarmantno Situacija zbog malih boginja sve kritičnija, broj obolelih svakodnevno raste, zabeleženi četvrti i peti smrtni slučaj: Lj. D. (46), zaposlena u Kliničkom centru, i Beograđanka M. M. (30)

Nove žrtve malih boginja su Lj. D. (46), koja je radila u Kliničkom centru Srbije kao razvođač pacijenata, i M. M. (30) iz Beograda.

Ni jedna ni druga nisu bile vakcinisane, a dobile su tešku upalu pluća koja je uticala na rad drugih vitalnih organa. Uprkos zalaganju lekara Infektivne klinike, nesrećne žene nisu preživele.

Bolest ne jenjava

– Koleginica Lj. D. je radila kao razvođač pacijenata po odeljenjima u Kliničkom centru Srbije. Ona je, nažalost, već bila hronično bolesna, pa je od oktobra bila na bolovanju. Iza sebe je ostavila dvoje dece i ovo je velika tragedija. Kolege su u šoku i iskreno saosećaju – kaže za Kurir jedan od njenih kolega.

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS trenutno se nalazi 46 pacijenata sa komplikacijama malih boginja, a u poslednja 24 sata ova klinika je primila 14 novih pacijenata za hospitalizaciju, rekao je direktor te klinike Goran Stevanović.

– Troje je na odeljenju intenzivne nege. Tokom celog perioda epidemije imali smo na našoj klinici tri smrtna slučaja – jedan na samom početku epidemije i u poslednjih pet dana još dva smrtna slučaja – objasnio je Stevanović.

Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da bi zdravstveni radnici trebalo da budu primer drugima u odgovornom odnosu prema vakcinama i prihvatanju vakcinacije.

Neophodna edukacija

– Među osobama nevakcinisanim protiv morbila i gripa najviše je zdravstvenih radnika, upravo kao što je bilo i za vreme variole vere. Oni su, nažalost, loše edukovani tokom školovanja, nisu vakcinisani, čime daju loš primer drugima. Vakcine od pre sto godina nisu iste kao ove sad, evoluirale su, isto kao telefoni. One su danas toliko usavršene da ne izazivaju nikakve posledice – kaže epidemiolog Petrović.

Upozorenje Svetske zdravstvene organizacije

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA JE TRAGEDIJA

U Evropi je zabeležen ogroman porast slučajeva malih boginja u 2017. godini, što je, kako ocenjuje Svetska zdravstvena organizacija, „tragedija“. Deo problema leži u tome što su ljudi počeli da izbegavaju vakcinu.

– Svaka osoba koja se zarazi malim boginjama u Evropi podseća nas da svako nevakcinisano dete i odrasla osoba rizikuju da se zaraze i prošire oboljenje na one koji možda nisu bili u prilici da se vakcinišu – rekla je doktorka Suzana Jakab iz Svetske zdravstvene organizacije.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter