Izvor:
10.04.2018 u 19:01
0

Viši sud oslobodio Kosmajca optužbi!

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas Dragoslava Kosmajca (64) od optužbi da je dvojicu geodeta podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja kako bi mu pripala parcela na Zvezdari, koja je u vlasništvu države.

Istom presudom optužbi su oslobođene i geodete Dragi Milidrag i Milan Rapajić.

Sud je takođe ukinuo meru zabrane napuštanja boravišta Kosmajcu, kao i oduzimanja pasoša, koji će mu biti vraćen.

Ovo je prvostepena presuda na koju Više tužilaštvo može da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Tužilaštvo tvrdi da je Kosmajac zlopotrebama sa zemljištem oštetio državu za 11.9 miliona dinara, odnosno 100.000 evra, ali je sud zaključio da to nije i dokazalo.

U završnoj reči tužilaštvo je preložilo sudu da Kosmajca zbog toga osudi na kaznu "ne manju od zakonskog minimuma", koji je u ovom slučaju dve godine zatvora, a istu kaznu tužilaštvo je predložilo i za geodete.

Tužilštvo tereti Kosmajca da je podstrekao geodete da zloupotrebe službeni položaj, tako što su mu pomogli da stekne pravo svojine na spornoj parceli 5000/1 na Zvezdari i pribavili mu imovinsku korist od 11,9 miliona dinara, za koliko je oštećena Republika Srbija.

Međutim, prema zaključku iz nalaza veštaka, "katastarska parcela 5000/1 nikada nije bila obuhvaćena aktom o eksproprijaciji", što znači da država nije bila vlasnik zemljišta, pa nije ni oštećena.

U ovom slucaju sporan je upis jednog dela zemljišta, na parceli 5000/1, koje je država, kako tvrdi tužilaštvo, 1954. godine eksproprisala za potrebe Saveznog hidrometeorološkog zavoda na Zvezdari.

Kosmajac je sudu ranije dostavio kopiju plana na osnovu koje tvrdi da parcela 5000/1 nikada nije eksproprisana, kao i uverenje od Republickog geodetskog zavoda od 31. maja ove godine, kojim se konstatuje da na toj parceli nikada nije vršena eksproprijacija zemljišta.

Takođe je dostavio uverenje od RGZ zavoda od 29. maja 2017. godine, kojim je utvrđeno da država nikada nije bila, niti je sada, upisana kao korisnik pomenute parcele.

Kosmajac se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, jer je, prema optužnici, dvojicu geodeta podstrekao na zloupotrebu službenog položaja.

Milidrag je optužen za zloupotrebu službenog položaja, a Rapaić za pomaganje u izvršenju tog dela.

Kosmajac je bio uhapšen u novembru 2014. godine u Beogradu, u svojoj kući na Zvezdari, nakon što je dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima, ali za to nikada nije optužen zbog nedostatka dokaza.

Nakon što je položio jemstvo od 200.000 evra u februaru 2015. godine, ukinut mu je pritvor i od tada se brani sa slobode.

O jemstvu, kao i privremeno zaplenjenim lokalima sud nije još odlučivao. To se očekuje po pravosnažnom okončanju postupka, koji zavisi od žalbe i odluke Apelacinonog suda.

tanjug.rs
Foto: Facebook/Dragoslav Kosmajac

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter