Izvor:
11.04.2018 u 20:23
0

DVE DECENIJE „ČELIČNE PTICE“ ODNOSILE ŽIVOTE: Pad „Super galeba“ nije prvi udes u Vojnom vazduhoplovstvu!

Vojni avion "Super Galeb G4" srušio se jutros kod Kovačice, a u protekle skoro dve decenije bilo je još udesa u vojnom vazduhoplovstvu, u kojima je bilo i smrtnih ishoda.

Avion Vojske Srbije "supergaleb G4" sa dvojicom članova posade srušio se u aprilu prošle godine u selu Slatina kod Šapca, a u teškoj vazduhoplovnoj nesreci poginuli su piloti potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović Dve godine pre toga, srušio se vojni helikopter Mi-17, kojim je u Beograd transportovana životno ugrožena beba iz Novog Pazara. U toj nesreći poginulo je sedam osoba.

U novembru 2013. godine, avion "Orao" srušio se par stotina metara od centra Mrčajevaca, a pilot je uspeo da se katapultira i ostane bez težih povreda. Godinu dana pre te nesreće, preminuo je pilot Goran Savić, koji je povredama podlegao nakon pada aviona vojnog vazduhoplovstva "V-54 lasta" kod Nove Pazove.

Još jedan "Orao" srušio se 3. juna 2010.godine, pao je u Gružansko jezero, a pilot se spasao katapultiranjem. Tokom priprema za letački nastup, jula 2009. godine, u blizini batajničkog vojnog aerodroma srušio se avion tipa ”mig-29”. Pilot aviona potpukovnik Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda, a prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek koji je bio požarni u obližnjem magacinu.

Godinu dana ranije, u septembru “supergaleb G-4” pao je na aerodromu Batajnica, tokom priprema za aeromiting, a tom prilikom poginuo je pilot potpukovnik Ištvan Kanas. Avion se srušio oko dva minuta po poletanju, a nesreća se dogodila prilikom izvođenja složene letačke figure. Iste, 2008. godine, u maju u Barandi kod Zrenjanina srušio se vojni avion “Orao”,a pilot, major Tomas Janik, spasao se iskakanjem iz aviona. U udesu školskog aviona "utva-75 20. marta 2000. godine, poginuli su kapetan prve klase Stevica Žarkov i poručnik Dejan Radovanović.

Jutros se u rejonu opštine Kovačica, srušio avion "Super galeb-G4", prilikom redovnog trenažnog leta, a poginuo je pilot major Robert Kaloci, a povređeni pilot major Aleksandar Matić u svesnom stanju je prevezen i zbrinut na Vojnomedicinskoj akademiji, i kako je saopšteno, van je životne ospanosti.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter