Izvor:
22.06.2018 u 14:24
0

VELIKA AKCIJA MUP: Uhapšeno 15 osoba – OŠTETILI DRŽAVU ZA 30 MILIONA!

Petnaestočlana grupa uhapšena je zbog postojanja sumnje da su izvršili više krivičnih dela – udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja i pranje novca, čime su oštetili državu za oko 30.530.538 dinara

Uhapšeni su N.C. (36), M.L. (38), G.V. (49), V.B. (47), B.R. (48) i A.J. (42), svi iz Beograda, M.C. (43) i D.B. (59) iz Arilja, Z.M. (51) i B.Z. (49) iz Kruševca, D.P. (65) iz Varvarina, M.Ð. (60) iz Smederevske Palanke, S.E. (60) iz Reljana, Z.R. (59) iz Novog Pazara i D.P. (38) iz Mostara.

Akciju hapšenja izveli su pripadnici MUP, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SPBOK) po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal i u saradnji sa službenicima Poreske policije.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa u periodu od 2016. godine do danas osnivala veći broj privrednih društava, na čije račune su vršene uplate po osnovu simulovanih poslovnih odnosa sa uplatiocima, a sve sa osnovnom namerom da im se vrati gotov novac i izbegne plaćanje zakonom utvrđenih poreskih obaveza.
Osumnjičeni se terete da su sačinjavali i overavali poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem u kojoj su neistinito prikazivali promet dobara i usluga između privrednih društava pod kontrolom kriminalne grupe i drugih privrednih društava sa teritorije Srbije.

Zatim su, kako se sumnja, vršili prenos novca i podizanje gotovine sa računa fizičkih lica, koji je nakon toga predavan organizatoru grupe i potom vraćan odgovornim licima privrednih društava, koja su bez stvarnog pravnog osnova novac i uplatila, uz zadržavanje provizije za sebe i za pripadnike kriminalne grupe u iznosu od tri do osam odsto od uplaćenog novca.

Na ovaj način privredna društva, koja su bila pod kontrolom ove kriminalne grupe, primila su uplate u iznosu od 1.017.684.628 dinara i za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 30.530.538 dinara.

Takođe, za novac u iznosu od najmanje 936.269.857 dinara, koji je vraćen odgovornim licima ili vlasnicima privrednih društava koja su vršila uplate, osnovano se sumnja da je zadržan i uložen u pokretnu i nepokretnu imovinu, znajući da potiče iz krivičnog dela poreske utaje i zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal, saopšteno je iz MUP.

Informer
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter