Izvor:
23.07.2018 u 10:48
0

U SKUPŠTINI NAPETO ZBOG RASPRAVE O TRANSLPLANTACIJI ORGANA: Ministar zdravlja smiruje javnost: „Molim vas da razjasnimo to, molim vas da se ne plaše ljudi!“

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da procedura transplatacije počinje tek kada članovi porodice daju saglasnost i istakao da su se u javnosti pojavile informacije koje nisu tačne.

– Ja mislim da stvarno više nema te dileme da kad jedan od navedenih članova kaže ne – nema saglasnosti. Da razjasnimo još jednu stvar da građani znaju, pošto sam video da se potencira na tome, da vi možete nekoga da odredite da bi njegov organ mogao da odgovara nekom drugom… procedura počinje tek kada neko da saglasnost – rekao je Lončar u Skupštini Srbije.

On je objasnio da ne može da se zna da li nekome odgovara organ dok se ne uradi tipizacija, te da nije dovoljno da se zna samo krvna grupa.

– Molim vas da razjasnimo to, molim vas da se ne plaše ljudi… kao našli su nekoga da ima istu krvnu grupu i daće mu organ. Procedura počinje tek posle saglasnosti, pre toga niko ne može uzme nekom organ i da uradi tipizaciju – rekao je ministar.

On je još jednom rekao da je dovoljno, ako neko ne želi da bude donator, da na papiru to i napiše ili da u Zavodu za biomedicinu da izjavu.

– Neko je pominjao notare i troškove. To nema nikakve veze. Vređajte me koliko god hoćete, ja vam neću odgovarati ništa, ovde se radi o ljudskim životima, a oni su mi važniji od vaših uvreda – poručio je Lončar.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter