Izvor:
31.07.2018 u 08:24
0

Britanci nas opet „miniraju“: London ne želi raspravu o Kosmetu u UN!

Velika Britanija, koja od sutra preuzima predsedavanje u Savetu bezbednosti UN, namerava da spreči svetsku vladu da tokom avgusta održi redovnu sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji. To bi bilo prvi put da se na Ist Riveru o ovoj temi ne diskutuje u tromesečnom intervalu.

Trenutno se vodi rasprava o programu rada SB za naredni mesec i London nije kandidovao temu KiM, a i neće, jer smatraju da je stanje u našoj južnoj pokrajini dobro i da za to nema potrebe.

tome žestoko protive Rusija i Kina, a ishod ove diplomatske bitke trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje. Bez obzira na ovo podmetanje Britanaca, generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres svakako priprema redovan tromesečni izveštaj o stanju na KiM.

Prethodna sednica posvećena KiM bila je 15. maja, i već tada je Beograd došao do informacija da će Velika Britanija pokušati da ovo pitanje skine sa dnevnog reda kada bude na čelu SB UN. Pošto su sada rešili da to sprovedu u delo, naša zemlja je poslala upozorenje da ćemo ovaj čin tretirati kao antisrpski akt.

Povodom najnovijih poteza koje diplomatski predstavnici Londona povlače u sedištu UN, šef naše diplomatije Ivica Dačić kaže:

– To je očekivano. Očigledno je da njih ne interesuje srpski stav. To je za nas jasna poruka.

Izveštaji generalnog sekretara UN o stanju u južnoj srpskoj pokrajini su po Rezoluciji SB 1244 obavezni, ali se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već se ukazuje da to treba da bude "u odgovarajućim vremenskim intervalima".

Britanci, kao i druge zapadne zemlje (SAD, Holandija, Švedska), već duže ističu da sednice SB o KiM treba da se prorede. Kako je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega ne može da se uloži veto i on se usvaja prostom većinom. To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a među 15 članica koje trenutno čine svetsku vladu Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

Ukoliko u avgustu prođe britanska inicijativa, vrlo lako bi moglo da se dogodi da rasprava o KiM izostane i u septembru, jer tog meseca predsedava Amerika.

Osim pet stalnih članica SB UN – Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i SAD, među deset nestalnih članica nalaze se Bolivija, Peru, Obala Slonovače, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Kazahstan, Kuvajt, Holandija, Poljska i Švedska.

novosti.rs
Foto: mfa.gov.rs, Twitter/newyorkcityinfo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter