Izvor:
31.07.2018 u 08:30
0

Litvanija spušta rampu Srbiji: Problem je saradnja sa Rusijom!

Litvanija je i dalje protivnik toga da Srbija u pristupnim pregovorima sa EU otvori poglavlje 31 koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku.

Razlog tome je prvenstveno odnos Beograda i Moskve, a ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da se to do kraja godine verovatno neće dogoditi.

"Procedura pregovora je takva da ako polovinom tekuće godine znate da nije usvojen izvestaj onda je jasno da ono teško može da se otvori do kraja godine", kaže Joksimović za "Novosti" govoreći o tome treba li očekivati da se poglavlje 31 otvori do kraja godine i zašto se na izveštaj o skriningu čeka već četiri godine.

"Poglavlje 31 uobičajeno nije bilo previse zahtevno, ali kako su se međunarodni odnosi zakomplikovali i same drzave EU morale da se usaglasavaju da bi postigle konsenzus oko nekih pitanja, donekle su izmenjena i ocekivanja pojedinih članica prema kandidatima", kaže ministarka.

Na pitanje da li je Litvanija jedini protivnik unutar EU da Beograd načne i ovo poglavlje, Joksimović objašnjava da pravila EU kažu da je izvestaj sa skrininga za poglavlje 31 predmet zatvorene rasprave u diplomatskom formatu između njenih 28 članica.

"Treba razumeti da u oceni svakog pitanja od značaja za spoljnu i bezbednosnu politiku članice polaze od sopstvenih nacionalnih interesa i da ga konsenzusom podižu na nivo zajedničke politike EU. Od zemlje kandidata očekuje se da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU postigne postepeno do članstva", kaže Joksimović.

Ona ukazuje na činjenicu da je Srbija jedna od drzava koje u našem regionu najvise doprinose evropskoj bezbednosti.

"To smo dokazali prilikom predsedavanja OEBS-u tokom migrantske krize, u borbi protiv terorizma…Kao drzava koja nije članica nijednog vojnopolitičkog saveza imamo obavezu i pravo da vodimo računa o sopstvenoj bezbednosti i sopstvenim nacionalnim interesima. Spoljna politika Srbije je u koordinaciji sa tako definisanom politkom nacionalne bezbednsti, a okvir je svakako proces evropskih integracija, koji je naš spoljnopolitičkim prioritet", navodi Joksimović.

tanjug.rs
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter