Izvor:
02.08.2018 u 07:31
0

Sednica Saveta bezbednosti UN: Velika Britanija „skinula“ Kosmet sa dnevnog reda!

Velika Britanija, predsedavajuća SB UN u avgustu, nije stavila Kosovo na dnevni red tog tela UN.

Međutim, Britanija će nastaviti konsultacije kako bi se postigao dogovor, jer Rusija i Kina čvrsto traže da u avgustu bude sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

To je za Prvu televiziju potvrdio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Nisu ga uvrstili u program rada, ali će reći da se konsultacije nastavljaju sa ciljem da dođe do dogovora, jer Rusija i Kina čvrsto traže da sednica o Kosovu bude u avgustu. Tako da će se još razgovarati”, naveo je on.

Dačić je ocenio da je izostavljanje pitanja Kosova sa dnevnog reda sednica Saveta bezbednosti UN veliki presedan.

Kako je rekao, za to nema opravdanih razloga, i da niko ne može da izbaci temu Kosova iz agende SB.

Dačić je rekao da "ako to ne želi Velika Britanija, staviće je na dnevni red zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova"

Šef srpske diplomatije je napomenuo da se prvi put posle 10 godina desilo da jedna zemlja samostalno odlučuje da ne stavi temu Kosova na dnevni red Saveta bezbednosti.

"Vođene su duge, komplikovane i teške konsultacije, unutar SB, pozivana je i delegacija Srbije, ali Velika Britanija jednostavno ne želi da se ovoj temi raspravlja u SB", rekao je Dačoć.

Prema njegovim rečima, Velika Britanija traži da se o Kosovu govori na zatvorenim sednicama – bez prisustva Prištine i Beograda, i da se to smanji na dva puta godišnje, jer smatra da je situacija na KiM dobra i da nema potrebe da se o tome raspravlja.

Sa druge strane, naveo je Dačić, Rusija i Kina čvrsto zastupaju stav da ta tema mora da bude na sednicama Saveta bezbednosti, jer do danas nije došlo do dogovora u tom telu UN.

"Da bi se izbeglo glasanje i dovelo do velikih podela u SB, na sastanku je dogovoreno, bez obzira što je Britanija podnela plan rada za avgust bez teme Kosova, da će se konstulacije o ovoj temi nastaviti i narednih dana sa zainteresovanim stranama, sa željom da se postigne dogovor o daljem radu", preneo je ministar i izrazio očekivanje da će se uvažiti stavovi Srbije.

On kaže da nije jasno zašto Velika Britanija insistira na izostavljanju Kosova iz dnevnog reda sednica SB, naročito što, kako je naveo, stalno ističu da žele dobre odnose sa Srbijom.

b92.net
Foto: mfa.gov.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter