Izvor:
13.08.2018 u 15:49
0

MINISTAR DAČIĆ U SPOMEN-SOBI KOSMETSKIM ŽRTVAMA: Država će dati potrebnu dokumentaciju za tužbe zbog osiromašenog uranijuma!

Država će dati svu dokumentaciju koja je potrebna za podnošenje tužbi građana zbog bombardovanja NATO, municijom sa osiromašenim uranijumom, 1999. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Odgovarajući na pitanja novinara u Spomen sobi kosmetskim žrtvama, Dačić je rekao da nije informisan dokle se stiglo u vezi sa tim tužbama koje planiraju da podnesu udruženja porodica i građani.

Šef srpske diplomatije naveo je da su takve pojedinačne tužbe podnošene u Italiji, a da su ih podnosili vojnici koji su bili u mirovnim misijama na KiM, u sredinama koje su bile gađane municijom sa osiromašenim uranijumom.

– Tužili su svoju državu zato što su ih slali tamo – kaže Dačić.

On je podsetio i da je Srbija ranije pokušavala da tuži NATO zemlje zbog bombardovanja, da su i u Srbiji vođeni procesi, ali da su posle 5. oktobra ti procesi obustavljeni, kako bi, kaže, Havijer Solana mogao da dođe u Srbiju.

Naveo je i da je Srbija svojevremeno podnela tužbu Međunarodnom sudu u Hagu koji je odbio nadležnost u tom slučaju.

– Ostalo je da se vidi da li je moguće da pojedinici pokretnu tužbe u pojedinim državama – rekao je Dačić i dodao da je to možda najbolji način i put.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/aa_balkans

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter