LAVROV PORUČIO: KFOR i Euleks da spreče bilo kakvo nasilje nad Srbima!

 

 

 Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je KFOR i Euleks da u potpunosti spreče bilo kakve pokušaje nasilja i vandalizma na Kosovu usmerene protiv Srba i verskih objekata. 

- Mi sa Srbijom delimo stav da treba izbegavati bilo kakve akcije koje bi mogle da dovedu do bilo kakvih linija razdvajanja na Balkanu, koje bi mogle da podržavaju princip ''ili sa nama ili protiv nas - rekao je Lavrov nakon razgovora u Sočiju s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. 
 
 On je dodao da je apsolutno siguran da održiva i sigurna budućnost može da bude obezbeđena samo u okviru ravnopravne zajedničke saradnje, za šta se zalažu i Rusija i Srbija. Poručio je da će Rusija nastaviti da promoviše ove principe i u UN i u OEBS i u Savetu Evrope i u drugim međunarodnim organizacijama. Lavrov je rekao da se Rusija stalno zalaže za striktno i tačno ispunjenje i poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i podržava akcije Beograda koje su usmerene ka ispunjenju ovog najvažnijeg međunarodnog dokumenta.

 Lavrov je, inače, u razgovoru s Dačićem, konstatovao i da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije i ocenio da EU mora da utiče na Kosovo.

- Mi zapažamo konstruktivan stav Beograda u razgovorima sa Prištinom pod posredstvom Evropske unije. Međutim, istu stvar ne možemo da kažemo u vezi sa stavom kosovskih Albanaca. Oni nisu ispunili sporazume koji su postignuti pre mnogo godina - naveo je Lavrov.

On je ocenio da bi EU trebalo da na sebe preuzme potpunu odgovornost za takvo stanje stvari i da insistira na ispunjenju dogovorenog. Dvojica ministara ocenila su da odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom polju, a Lavrov je dodao da su u toku pripreme za Putinovu posetu Srbiji. 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost