Izvor:
08.09.2018 u 07:46
0

PREDSEDNIK SRBIJE: Nećemo prekinuti dijalog sa Prištinom jer želimo mir!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u obraćanju javnosti da će posetiti Kosovo i Metohiju, da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom da bi sačuvao mir. On je objasnio da se to neće dogoditi u vreme kada je to najavljeno iz Brisela, za dve sedmice, jer će tada, kako je najavio, biti u Kini.

– Suština je da pronalazimo dobra rešenja za budućnost – rekao je Vučić u obraćanju javnosti, nakon povratka iz Brisela, gde je duže od dva sata razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, ali ne i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Odluku da ne razgovara sa Tačijem objasnio je teškim pritiscima na Srbe na KiM, na njihove političke predstavnike i zvaničnike Srbije koji se bore sa srpske nacionalne interese u međunarodnoj areni. Precizirao je da su predstavnici vlasti u Prištini u poslednja 71 sata vodili tešku i neprimerenu, do sada neviđenim pritiscima na predstavnike Srpske liste i na zvaničnike Srbije da se Fatmir Ljimaj izglasa sa šefa pregovaračkog tima u kosovskom parlamentu.

– Čovek je optužen za najteže zločine našeg naroda – naglasio je Vučić i dodao da smatra da je demokratsko pravo da poslanici Srpske liste ne podrže Ljimaja.

Vučić je rekao da su pritisci bili toliko veliki da je i sam bio zapanjen da tako nešto može da dođe do tolikih granica.

– Pedeset poziva sam imao iz Evrope i sveta i svima sam rekao nemojte da ukidate demokratiju i pravo na drugačije mišljenje – rekao je. Međutim, dodao je, kada neko treba da bude označen krivi, uvek su to, kaže Srbi, pa i sada su Srbi optuženi da destabilizuju Kosovo.

– Srbi su krivi jer imaju svoj mozak i svoje mišljenje. To je za njih destabilizacija, što je sumanuto – rekao je predsednik.

Pozvao je vlast u Prištini da objasni ponovno sprečavanje Marka Ðurića da pređe administrativni prelaz. Držali su ga, kaže, 25 minuta na Brnjaku, a kada se Ðurić okrenuo, pozvali su ga da se vrati. Pošto su odbili da o svemu tome dostave informacijuu u pisanoj formi, Vučić kaže da su tražili snimke sa kontrolnih kamera na kojima je sve zapisano.

– Svi, cela Evropa zna da mi govorimo istinu – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je sve ovo ispričao da bi građani znali u kakvoj atmosferi je otišao u Brisel. Pokušao je, kaže, da reaguje i da ih prizove pameti i racionalnom ponašanju jer nama je potreban mir, a trvenja i sukobi, ali je, kaže posle toga dobio zabranu posete Gazivodama. Govoreći o prirodi Albanaca, Vučić kaže da oni znaju da prete, ali samo kada to rade za svoje unutrašnje potrebe, a kada su Evropi, kada dođu u Brisel kažu da je sve u redu i da nema problema da Vučić dođe na KiM.

– Eto, to je bio razlog zbog kojeg nisam hteo da razgovaram sa Tačijem, ali nećemo prekinuti dijalog – rekao je Vučić citirajući Isaka Rabina koji je rekao da ne se ne mora razgovarati sa prijateljima, ali da se mora i treba razgovarati sa neprijateljima.

– Moja namera od početka nije da huškam Srbe na sukobe, ne da trgujem njihovom krvlju i njihovom budućnošću, već da se ponašam odgovorno i da se borim za rešenje problema u sukobu sa Albancima – poručio je Vučić.

On je ponovio da je Srbija opredeljena za mir, stabilnost i saradnju, te da što se Albanaca tiče, nada se, kaže, da ćemo u godinama koje dolaze moći da uspostavimo i prijateljstvo sa Albancima.

– Nadam se. Sve drugo bilo bi katastrofalno za oba naroda – rekao je Vučić u obraćanju javnosti, uoči odlaska na Kosovo i Metohiju.

Vučić je rekao da je postizanje rešenja za Kosovo i Metohiju pitanje svih pitanja, ali da smo daleko od bilo kakvog rešenja i da za to postoje spoljnopolitički razlozi, kao i razlozi koji se tiču odnosa Srba i Albanaca.

– Nikad nisam lagao građane Srbije, daleko smo od bilo kakvog rešenja, mnogo bih voleo da smo blizu, ali nismo. Postoje spoljnopolitički razlozi za to, kao i odnosi između Srba i Albanaca, mi smo između sebe daleko od bilo kakvog dogovora – rekao je Vučić novinarima nakon obraćanja javnosti.

Vučić je naglasio da rešenja nema ukoliko postoji jasno i nedvosmisleno protivljenje velikih sila, a koje, kaže, i dalje postoji.

– Teško je to postići, ali zato je važno za nas da pokušavamo da više poštujemo jedni druge, govorim o našim narodima i našim društvima, da ne gledamo jedni druge preko nišana i da ne posmatramo one druge kao lošije od sebe. Već da pokušavamo da gradimo mostove u budućnosti – rekao je predsednik Srbije.

On, takođe, naglašava da je to politika koja može da spase i Srbe i Albance,a da je sve drugo katastrofa i približavanje kraja i za jedne i druge.

– Nadam se da ni jedni ni drugi neće izabrati ovo drugo – zaključio je Vučić.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/predsednikrs/Twitter/MajaEUspox

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter