Izvor:
13.09.2018 u 18:39
0

VUČIĆ MNOGO OČEKUJE OD POSETE KINI: Potpisaće dva važna ugovora, ali to nije sve!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Rojters da od predstojeće posete Kini mnogo očekuje, a na konstataciju da su mnogi u EU zabrinuti za uticaj Kine u regionu odgovara da su tenderi u Srbiji otvoreni za sve investitore. On je najavio da u Kinu ide kako bi se potpisao ugovor za Bor, kao i za Zrenjanin što je investicija od milijardu dolara, a naveo je da će se govoriti i o industrijskom parku i mnogim infrastrukturnim projektima.

"Od posete Kini očekujem mnogo, imamo prijateljske odnose, ekonomski odnosi ozbiljno napreduju", rekao je Vučić u intervjuu za Rojters.

Kada su Amerikanci vratili Železaru, podsetio je Vučić, 5.000 ljudi je ostalo bez posla, a iz budžeta je mesečno izdvajano između 10 do 12 miliona dolara, a sada, kaže, nista ne plaćamo, dobijamo porez, radi više od 5.200 ljudi.

Kaže da tek očekujemo još značajniji dolazak kineskih kompanija, kao i dobru tržišnu utakmicu između njih i evropskih i američkih kompanija. Na opasku da su pojedine diplomate iz EU zabrinute za uticaj Kine u regionu, odgovara: "Ako kažu da jesu, nemam ništa protiv", ali dodaje i da je EU nama dala 400 miliona za most, a mi smo Kinezima dali da grade.

Takođe navodi i da su tenderi za Bor i ostale kompanije bili otvoreni za sve, ali da su se na tender za Bor javili samo Kinezi i Rusi, i zapitao – što se drugi nisu javili i što nisu ponudili veću cenu.

"To je izvanredna cena i odličan posao", rekao je Vučić i dodao da ćemo nastaviti da sarađujemo sa svima i da imamo najviše zapadnoevropskih investicija. Kaže da je izvoz 68 odsto u zemlje EU, a u region 20 odsto, ali da mi želimo dobre odnose i sa Kinom i sa Rusijom i imaćemo ih i ništa ne činimo protiv drugih.

On je ukazao i da treba da se zna sa koliko pažnje Kina posmatra ovaj prostor i koliko se Kina prema nama korektno ponašala.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter