Izvor:
30.08.2016 u 00:38
0

AMERIKA OSUDILA INCIDENTE U MUŠUTIŠTU: Ambasada SAD pozvala sve kosovske lidere da…

Ambasada SAD u Prištini osudila je danas incidente u Mušutištu i "korišćenje nasilja radi postizanja političkih ciljeva" i pozvala sve kosovske lidere da učine isto. Ozbiljna i nerešena pitanja koja postoje na Kosovu nisu bliže rešenju posle ovih nasilnih protesta, navela je Ambasada.

Prethodno je incident na svom Tviter nalogu osudio i američki ambasador u Prištini Greg Delavi istakavši da "Kosovo treba da bude bezbedno za sve koji poštuju svoje verske običaje".

Američka ambasada napominje da demokratija daje prostor za neslaganje pa čak i za protest, ali da "nasilje protiv policije, medija, članova vlade i drugih građana ni pod kojim uslovima ne može biti prihvatljivo kao izraz političkih stavova ili način za rešavanje žalbi iz prošlosti, ma koliko one bile bolne". Kosovska policija je, prema oceni ambasade SAD u Prištini, odigrala važnu ulogu ju smanjivanju nasilja i održavanju vladavine prava.

Mnogo toga je urađeno kako bi normalizovali odnose i stvorili modernu, demokratsku državu. Ipak, dalje političko nasilje rizikuje uništenje većeg dela tog napretka. Kosovo može očekivati napredak ka evroatlanskim integracijama samo ako se sve strane ponovo obavežu na miran dijalog, demokratiju i vladavinu prava – poručila je ambasada SAD.

Raseljeni Srbi iz Mušutišta kod Suve reke sprečeni su juče da posete razrušenu crkvu i svoja imanja u tom mestu zbog protesta Albanaca. Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratila su se nazad pošto zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije i svoja imanja. Procenjeno da nisu stvoreni bezbednosni uslovi da Srbi dođu do porušenog manastira gde je trebalo da prisustvuju liturgiji. Lokalni Albanci, koji su blokorali put Srbima prema Mušutištu, u nekoliko navrata sukobili su se sa pripadnicima specijalne jedinice kosovske policije

Više desetina demonstranata je, kako je javio Tanjugov dopisnik sa lica mesta, uhapšeno, a među njima je bilo i povređenih, dok je kamenicama pogođeno i nekoliko pripadnika kosovske policije. Demonstranti su nosili albanske zastave i parole na kojima je ispisano "UČK" (OVK). Albanci iz Mušutišta su putem društvenih mreža pozivali prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište.

Tanjug
Foto: Twitter/m_sneza5

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter