Izvor:
21.09.2018 u 17:37
0

DAČIĆ I LAVROV: Produktivan razvoj rusko-srpskih odnosa!

Ministri spollnih poslova Srbije i Rusije Ivica Dačić i Sergej Lavrov ocenili su danas u Banjaluci da nivo poverenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi dve zemlje "kontinuirano i produktivno razvijaju".

Dvojica ministara, koji su u Banjaluci prisustvovali ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju Srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra, saglasili su se da odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom planu i da su međusobni odnosi dostigli veoma visok nivo strateškog partnerstva.

Dačić, koji je informisao Lavrova o toku dijaloga Beograda i Prištine, ponovio je stav Beograda da bez Rusije ne može biti dugoročnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Lavrov je istakao da Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Saveta bezbednost UN.

On je ponovio da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije, uprkos konstruktivnom stavu Beograda, naglasivši da EU mora da utiče na Kosovo.

Dvojica ministara zaključili su da bi uspešno i održivo okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona.

Lavrov je u razgovoru sa srpskim ministrom takođe ponovio da Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH.

Na sastanku u Banjaluci dvojica ministara razgovarali su i o međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama i pripremama za sastanak međuvladine komisije, koji je zakazan za oktobar.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter