Izvor:
28.09.2018 u 09:55
0

POLITIKA EEAS OSTALA NEPROMENJENA: Zvezdica pored Kosova u svim EU dokumentima!

Portparolka EU Maja Kocijančić kaže da se politika Brisela nije menjala i da se asterisk tzv ”zvezdica”, koja označava statusnu neutralnost koristi u svim zvaničnim dokumentima u kojim se pominje Kosovo.

– Naša politika po tom pitanju se nije menjala – kaže Kocijančić.

Povodom napisa u srpskim medijima da je šefica EU diplomatije Federika Mogerini napravila ”gaf ” i ”priznala Kosovo” ne koristeći uvek ”zvezdicu” iz imena Kosova na sajtu Evropske spoljnoplitičke službe Kocijančić tvrdi da se ta oznaka koristi u svim zvaničnim dokumetima EEAS.

– Naša politika se tu nije menjala. Mi koristimo asterisk u svim zvaničnim dokumetima i to je jasno naznačeno na sajtu – poručila je Kocijančić.

U zvaničnim dokumentima EEAS i Evropske komisije kao što su godišnji izveštaji o Kosovu, Mapa puta za viznu liberalizaciju za Kosovo ili poslednja Strategija proširenja na Zapadni Balkan iza imena Kosova stoji ”zvezdica” koja označava neprejudiciranje stausa u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjm Međunarodnog suda pravde.

Kocijančić, međutim, nije odgovorila zašto se zvezdica ne koristi i za drugi materijal kao što su izjave EU zvaničnika ili medijska saopštenja. U diplomatskim izvorima u Briselu kažu da politika Evropske spoljnopolitičke službe kojom se Kosovo označava ”zvezdicom” samo u zvaničnim EU dokumentima nije novina. Navodi se da su i diplomatski predstavnici Srbije u više navrata poslednjih godina skretali pažnju EU zvaničnicima na to, ali da je ”politika EEAS ostala nepromenjena”.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/m__demirbas

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter