Izvor:
10.10.2018 u 06:36
0

VUČIĆ U POSETI KAZAHSTANU: Moramo da tražimo investitore širom sveta!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Astani da veći rast, kao što se prognozira u izveštaju MMF i Svetske banke, omogućava Srbiji da sprovede kapitalne investicije, a podvukao je i značaj privlačenja investicija iz svih krajeva sveta.

Istakao je, u izjavi novinarima, da strani ulagači znaju dobro da čitaju izveštaje MMF-a i Svetske banke, a tako i kazahstanski biznismeni.

"Po Duing biznis listi Kazahstan je za nekoliko mesta ispred nas, pre svega zbog činjenice da u Kazahstanu postoji najbolja briga o malim akcionarima. Tu moramo da naučimo od njih", dodao je on.

Vučić je kazao da privredni rast omogućava malo povećanje plata i penzija i ulaganje u kapitalne investicije.

"Nas će samo put Preljina-Pojate koštati realnih 800 miliona evra. Put Požega-Čačak košta 400 miliona evra. Kada vidite to onda shvatate koliko je važno da rast bude viši, jer ćete imati više projaketa koji život znače. Da biste postigli taj rast morate da imate veću potrošnju, izvoz i investicije", ukazao je predsednik.

Vučić je naglasio da je za veće investicije neophodno imati i najveće podsticaje.

Naveo je da su one zemlje, koje su zasnivale rast na potrošnji, kroz veliki rast plata u javnom sektoru, suočene sa padom rasta.

"Kod nas je to obratno. To su odlični trendovi i ljudi u Srbiji svakako to mogu da razumeju. Srbija je suštinski na dobrom putu", rekao je Vučić.

On je ukazao da je sve veća nervoza u odnosima EU i SAD, kao i Kine, te da moramo da tražimo investitore u svim delovima sveta.

Podsetio je da je sada teško dobiti investicije iz Turske, zbog visoke inflacije, pa je tamo minimalna zarada 210 evra, mnogo niža nego u Srbiji.

"Zašto bi dolazio neko iz Turske kod nas, kada u svojoj zemlji može da plati manje radnike, a ujedno i nađe kao i kod nas dobro obučenu radnu snagu. Moramo zbog toga da se borimo da privčemo ulagaže sa svih strana sveta", nalasio je on.

Vučić je rekao, kada je reč o Zapadnom Balkanu, da je tu Srbija neprikosnovena, ali i da želi da za dve godine imamo 60 odsto investicija celog Zapadnog Balkana.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter