BRNABIĆ: Austrija je važan partner Srbiji!

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, zajedno sa predsednikom Austrije Aleksandrom Van der Belenom, prisustvovala je večeras prijemu povodom Nacionalnog dana Republike Austrije, koji je organizovan u Skupštini Grada Beograda.

Brnabić je čestitala predsedniku Van der Belenu Nacionalni dan Austrije i istakla da je njegova poseta još jedna potvrda prijateljskih odnosa dve zemlje. Van der Belen je rekao da je njegova poseta Srbiji, još jedna potvrda značaja prijateljstva austrijskog i srpskog naroda i naših dobrih bilateralnih odnosa i dodao da Austrija podržava Srbiju u procesu EU integracija.

Predsednica Vlade je naglasila da je jačanje bilateralnih odnosa sa Austrijom jedan od naših prioriteta i da će tome doprineti i najavljene posete kancelara Sebastijana Kurca i predsednika Nacionalnog veća Volfgang Sobotka Srbiji, do kraja ove godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

- Podrška Austrije u procesu evropskih integracija je veoma važna za Srbiju. Austrija predsedava Savetom EU i hvala vam što ste temu proširenja zadržali na evropskoj agendi - rekla je Brnabić u obraćanju zvanicama, naglasivši da Srbija ostaje istrajna u reformama čiji je cilj bolji životni standard svih građana.

Premijerka je podsetila i da je Austrija jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i jedan od najvećih stranih investitora, čije su kompanije uložile više od tri milijarde evra i zapošljavaju oko 20.000 radnika, zbog čega je ključno da se jačanje ekonomske saradnje nastavi.

Predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen istakao je u obraćanju da se Srbija i Austrija smatraju susedima, iako ne dele istu granicu i da su naši odnosi zasnovani na bliskim ličnim, ekonomskim, kulturnim i istorijskim vezama. Ocenio je i da se jačina ekonomske saradnje Srbije i Austrije ogleda u prisustvu brojnih privrednika na svečanosti u Beogradu.

Na prijemu je ukazano i da dve države snažno povezuje i srpska dijaspora u Austriji, koja je druga po veličini u toj zemlji i dobro je integrisana.

 

Izvor: Blic.rs
Foto: Twitter/dwnews‏Verified account, Twiter/Тovarisc Lanke

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost