MIMISTAR ĐORĐEVIĆ PORUČIO: Od 1. januara Ministarstvo rada kontrolisaće budžete socijalnih ustanova!

 

BEOGRAD - Od 1. januara Ministarstvo rada kontrolisaće u potpunosti budžete centara za socijalni rad i ustanova socijalne zaštite, saopšteno je iz tog resora.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da će preciznom kontrolom svakog utrošenog dinara biti omogućeno da ta novca za te namene bude više i da izdvajanja budu veća u narednom periodu, ali i da građani vide da se novac troši transparentno.

Kako je objašnjeno, 209 ustanova socijalne zaštite - odnosno indirektnih korisnika budžeta, biće uključeno u Sistem izvršenja budžeta Srbije (ISIB), što znači da neće moći da troše novac kao do sada i da raspolažu njime preko svojih filijala, već će Ministarstvo u potpunosti kontrolisati trošenja, kako bi se sprečile zloupotrebe, ali i racionalno trošio novac u skladu sa potrebama.

- Ukidaju se podračuni, a sva plaćanja će se vršiti preko sistema. Neutrošena sredstva na kraju godine, sa podračuna za sopstvene prihode i podračuna za namenska sredstva, biće prebačena na odgovarajuće evidencione račune u okviru ISIB-a, a ta sredstva će ustanove moći da troše u narednoj godini. Neutrošena sredstva na kraju godine sa podračuna za redovno poslovanje, biće prebačena u budžet Srbije - naveo je Đorđević.

Kurir
Foto: Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost