Izvor:
06.09.2016 u 21:29
0

DA LI SU U PRAVU ONI KOJI NAJVLJAJU NOVI TALAS MIGRANATA: Hoće li nas mimoići haos i neredi?

Veliki talas migranata ili izbeglica ne očekuje se ni u ovom trenutku ni u bliskoj budućnosti, izjavio je danas šef Kancelarije UNHCR u Srbiji Hans Fridrih Šoder.

Ističe i da su šanse da se tako nešto dogodi prilično male, ali napominje da su u UNHCR-u uvek pripravni i pomažu Vladi Srbije da bude spremna "za svaki slučaj".

U Srbiji se trenutno nalazi oko 5.000 migranata – u stalnim centrima Komesarijata i u prihvatnim tranzitnim centrima smešteno je oko 4.000 migranata, dok ih je na teritoriji Srbije ukupno blizu 5.000.

Prema rečima Šodera, u protekla dva meseca, od kraja juna broj tražilaca azila, izbeglica i migranata u Srbiji nastavlja da raste, ali polako, dodajući da taj porast nije dramatičan.

"Gotovo svi su smešteni u objektima koje je obezbedila država, nekolicina ih je još uvek na otvorenom u Beogradu ili na granici sa Mađarskom, ali njihov broj je u padu", rekao je Šoder Tanjugu.

Komentarišući pojedine izjave da veći talas izbeglica nije isključen te da bi Evropa trebalo da bude spremna na njega, Šoder kaže da u evropskom zakonu postoje odredbe koje se odnose na to kako postupati u takvim situacijama i sve zemlje članice EU bi trebalo da ih sprovode.

"Izjave koje zbunjuju javnost, a koje nisu zasnovane na činjenicama nisu obavezno i korisne, sada kada svi zajedno pokušavamo da pomognemo i izbeglicama i građanima Srbije da reše situaciju", zaključio je Šoder.

I porptarol Komesarijata za izbeglice Ivan Mišković rekao je danas da ne očekuje talas izbeglica kao prošle godine, navodeći da se Komesarijat užurbano sprema za zimu i da migranti koji borave u Srbiji neće imati problema.

Komesarijat trenutno najviše brine predstojeća zima, jer migrantima koji zatraže azil ili samo tranzitiraju kroz našu zemlju mora biti obezbeđen topao prostor, hrana, odeća, obuća, naveo je Mišković.

Prema njegovim rečima, trenutni kapaciteti komesarijata su oko 6.000 smeštajnih mesta, a planirano je da se otvori još nekoliko objekata u nekoliko lokalnih samouprava sa više od 1.000 novih mesta.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Reuters Top News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter