Izvor:
06.09.2016 u 23:07
0

EVO KO JE SVE ŠPIJUNIRAO ZA HRVATE U SRBIJI: Hapšenje Čolovića, početak balkanskog hladnog rata!

Piše: Uroš Nikolić

Hapšenje hrvatskog agenta Čeda Čolovića podstaklo je špekulacije o hladnom ratu Srbije i Hrvatske. Nije česta praksa da se javno objavi hapšenje špijuna. Kada padnu, postoje uhodani kanali između službi, kojima se to diskretno rešava, najčešće razmenom. Špijuni se često puštaju da rade, da bi se preko njih otkrila čitava mreža, ali i radi poturanja dezinformacija protvničkoj strani. Provaljenog špijuna možete prevrbovati – da radi za vas, što je najveći uspeh u radu obaveštanih službi.

Tajming hapšenja i plasiranja u medije, govori da je počeo hladni rat Beograda i Zagreba. Neki tvrde da je to spektakl za dnevnopolitičku upotrebu, drugi kako je ovo podvig srpske sužbe. Nema sumnje da je odluka doneta na najvišem nivou i da je Srbija poslala snažnu poruku – da će se oštro suprotstavljati vršljanju stranih špijuna, posebno hrvatskih.

Nervozna i čudna reakcija Zagreba, pokazuje da su neprijatno iznenađeni. Špijunski rat na Balkanu je otpočeo, ali ne mora da znači da će Hrvati odmah uzvratiti recipočno, jer bi to prevše bilo šablonski, što sve službe izbegavaju. Odgovora će biti, samo je pitanje kakvog. Uostalom, neposredno pre Čolovićevog hapšenja, Hrvati su u jednom danu uhapsili 10 srpskih državljana, a jednog zbog navodno neovlašćenog prikupljanja podataka.

Reakcija porodice Čolovića je uobičajena – svi su šokirani i ne veruju da je on to radio. No, Čedo je sve priznao i nagodio se sa Tužilaštvom da dobije minimalnu trogodišnju kaznu. Sigurno nije radio sam, u Srbiji je imao više saradnika, a iz Hrvatske su ga operativci držali na vezi. Ukoliko je u sklopu nagodbe razotkrio mrežu saradnika i nalogodavaca, to bi bilo dragoceno za srpske službe. Panika u hrvatskim redovima je velika, jer osim što su doživeli poniženje, nisu sigurni ko je još od njihovih provaljen.

Postavlja se pitanje da li je Čedo mogao da dođe do najsuptilnijih državnih tajni od strategijskog značaja. Fokus rada mu je bio na vojnim aspektima, ali i vrbovanju novih špijuna. Spekuliše se čak da je bio zadužen i za eliminacje, a posebno je angažovan na otkucavanju srpskih oficira iz Krajine, za kojima su Hrvati tragali. Najmanje devet Srba Čolovićevom krivicom završilo je u zatvoru, pod optužbama za ratne zločine.

Detaljno ispitivanje Čolovića, pomoći će da se bar delimično prozre u metod rada hrvatskih službi prema Srbiji. Ono što se iz ovog slučaja vidi, jeste da koriste krajiške Srbe i izbeglice koje su učstvovale u ratnim dejstvima. Motivi njihove saradnje su verovatno raznovrsni – materijalni, ucena, strah, kombinacija više faktora. Najverovatnije je Čolović vrbovan za saradnju time što mu je obećano da će rešiti sva imovinska prava, zajemčeno mu je da neće biti gonjen zbog učešća u ratu i eventualnih ratnih zločina, ali je dobijao i novac – od 500 do 3000 evra mesečno, u zavisnosti od količine i kvaliteta dostavljenih podataka. Izbeglice iz Hrvatske su naročito pogodne, jer često putuju u svoja rodna mesta, što im je dobar alibi, ali i zbog dobrih kontakata u Srbiji, posebno ukoliko se radi o vojnim licima.

Srpski borci, koje je Hrvatska proterala u izbeglištvo, su najmanje sumnjivi, jer bi bilo logično da je reč o ljudima koji su srpske patriote i imaju neprijateljski stav prema Hrvatskoj. Upravo su oni, kao osobe na koje bi običan čovek poslednje pomislio da mogu da rade za Hrvate – idealni.

Interesantno je da je ovo prvi slučaj objavljenog hapšenja stranog špijuna na teritoriji Srbije, još od čuvenog slučaja hapšenja Momčila Perišića,Vladana Vlajkovića Virage, Miodraga Sekulića i američkog obaveštajca Džona Nejbora, u motelu Šarić na Ibarskoj magistrali 2002. godine. Ovo je treći slučaj u poslednjih 15 godina, da ovde padaju hrvatski špijuni. Božidar Kulišić, službenik NBS, bivši udbaš, hrvatski agent ubačen kao lažna izbeglica, uhapšen je 2001. godine i umro je tokom suđenja. Radnica SDB, Marica Lončar, takođe je otkrivena 2001. da je radlla za hrvatsku službu, uhapšena je i kasnsije proterana. Vidimo da od poznatih slučajeva hapšenja stranih špijuna, ubedljivu većinu predstavljaju hrvatski agenti.

To samo govori u prilog tome da je hrvatska mreža ovde razgranata, a prvo javno hapšenje , nakon15 godina, posle pregršt varnica između dve zemlje, dodatno potvrđuje činjenicu da su odnosi Srbije i Hrvatske dramatično pogoršani. Hladni rat Srbije i Hrvatske je u toku, a propratni faktor svakog hladnog rata je špijunski rat. On će potrajati.

HappyTv.rs
Foto:twitter.com/kurirvesti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter