Izvor:
08.09.2016 u 00:41
0

EVO ŠTA ČEKA SRBIJU, A ŠTA SVET: Ako pobedi Hilari, CRNO nam se piše!

Piše: Uroš Nikolić

Američki predsednički izbori su spoljnopolitički događaj broj jedan u svetu. Nesumnjivo će ishod izborne trke uticati i na naš region. Izbori će biti održani 8. novembra, a nova administracija stupa na dužnost 21.januara 2017. godine. Osim tektonskih promena na američkoj sceni, postoji mogućnost da se u mnogim državama drastično promeni situacija – sudbonosni izbori biće u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, neizvesna je sudbna Britanije i proces razvoda sa Evrospkom Unijom, Katalonija preti otcepljenjem od Španije itd.

Rat na Bliskom Istoku, migrantska kriza, Ukrajina, ekonomska kriza, brojna svetska žarišta – usložnjavaju globalnu situaciju, a rešenje tih pitanja prakično je nemoguće bez učešća, još uvek najjače svetske supersile, SAD. Amerika je i dalje broj jedan, veoma moćna, ali unipolarni momenat je prošao, i rađa se multipolarni svet. Nova administracija imaće zadatak da se prilagodi toj realnosti.

Kada je krenuo u trku za predsedničku nominaciju u Republikanskoj partiji, malo je ko verovao da Tramp može postati predsednički kandidat. Pokazalo se da su debelo pogrešili oni koji su potcenjivali Trampa. Hilari je bila favorit među demokatama, ali je imala tešku borbu, sa Sandersom, koji je ipak pozvao glasače da je podrže, kada je dobila unutarstranačku bitku. Osim Sandersa, još neki uticajni antiestablišmet levičari, poput Čomskog, su je podržali, dok Tramp ima problem unutar republikanskog establišmenta, jer su republikanski neokonsi bliži Klintonovoj od Trampa i neki su mu i javno uskratli podršku. Za razliku od Hilari, iza koje stoji moćni vojnoindustrjski kompleks, Volstrit, krupni kapitalisti i neokonzervativni establišment, Tramp, i sam kupni kapitalista, cilja na prosečnog Amerikanca, sve više marginlizovanog. Bez dlake na jeziku, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Hilari ima mnogo veće političko iskustvo – bila je prva dama, državni sekretar, u samom vrhu demokrata. Tramp je čovek biznisa, koji je nesumnjivo talentovan za poliiku i osvajanje birača, ali nikada nije imao značajnu političku funkcju.

Mnogi stručnjaci smatraju da trijumf Klintonove, ne bi bio ništa drugo do treći mandat Obamine politike, dok bi Trampov trijumf bio diskontinuitet. Ako znamo, da u SAD uvek postoji kontinuitet politike, koji ne zavisi mnogo od personalnih promena, možemo pretpostaviti da ni Tramp, sve i da hoće ne bi mogao radikalan rez da napravi. Promena bi sigrno bilo, ali uz mnogo više kontnuiteta od onoga što očekuju trampovci. Hilari je favorit, ali po prvi put je Tramp pretekao u anketama. Njena bitka nije unapred dobijena, iznenađenje je moguće – poput bregzita i šoka koji je izazvalo neočekiano glasanje Britanaca.

Pobeda Hilari bi najverovatnije značila nastavak intervencionizma, agresivne politike, možda i dolazak sveta na rub svetskog rata – obzirom na izrazito negativan stav Klntonove prema Rusiji. Nije reč, naravno, samo o Klintonovoj, nego o čitavom njenom okruženju. Ona je imala mnoge propuste – smrt ambasadora u Libiji, skandal sa mejlovima, ali i razne porodične skandale – što je čak izazvalo spekulacije da je neuravnotežena. Trampov trijumf iz ove perpsektive donosi neizvesnost i nepoznanicu, ali verovatno drugačiju politiku. Njegov moto je da napravi Ameriku ponovo velikom, ali na drugačiji način – uz zaštitu američkih nacionalnih interesa, bez skupih i besmislenih ratova u dalekim krajevima, od kojih SAD imaju samo štetu. Izrazito je ekonomki neprijateljski nastrojen prema Kini, obećao je sprečavanje migracija muslimana i Meksikanaca, smanjenje globanog angažmana i neku vrstu neoizolacionizma, bolje odnose sa Rusijom, ali i ako treba nuklearni udar na teroriste i svakog ko grozi američke interese. Sve je to prilično konfuzno i teško je izvući precizniji zaključak kako bi Trampova Amerika izgledala.

Trampizam je postao globalni fenomen – antiestablišment populistička politika, bez političke korektnosti, koja unosi novu dinamiku. Možda prvi reprezentativni predsednik- trampista je filipinki predsednik Duarte, koji je u svojim akcijama i govorima pokazao trampovski temperament.

Kada su Srbija i region u pitanju, s Trampom bi verovatno bolje prošli. Hilari Klinton, kao i njen muž, favorizuje ostale regionalne aktere, a dobar deo karijere izgradila je na antisrpskoj politici. Agresivniji nastup prema Rusiji i ekspanzija NATO, posredno znači jači pritisak na Srbiju i srpske regionalne interese. Trijumf Trampa, rezultirao bi možda delimičnim povlačenjem Amerike iz regiona, što bi moglo biti jako dobro za Srbiju, ali je moguća i velika nestabilnost u nastalom vakuumu. Srbi navijaju za Trampa, jer smo s Klintonovima imalii negativno iskustvo. HDZ u Zagrebu, SDA u Sarajevu, Klinton u Beloj Kući – nama zvuči kao zastrašujući dežavu.

HappyTv.rs
Foto: Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter