Izvor:
08.09.2016 u 15:22
0

U SREDU SASTANAK VUČIĆ-DODIK: Kako unaprediti odnose Srbije i Srpske?

Potpredsednik vlade Nebojša Stefanović izjavio je da će premijer Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra razgovarati o bilatralnim odnosima Srbije i Srpske i njihovom unapređenju.

Na pitanje da li će premijer Vučić preneti evropskom komesaru Johanesu Hanu, tokom njegove predstojeće posete Srbiji, stav povodom referenduma u RS, Stefanović je rekao da je Srbija bila "veoma jasna."

"Što se tiče referenduma, Srbija je bila veoma jasna i nista tu nećemo dodavati", rekao je Stefanović za RTS.

U me]uvremenu je predsjednik Srpske upozorio da je krajnje vrijeme da strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, među kojima su Srbija i Hrvatska, na dnevni red stave ponašanje visokog predstavnika i zatraže izvještaj o njegovom radu, i da se oko toga odrede.

On je napomenuo da već deset godina priča da Savjet za sprovođenje mira /PIK/, kao neformalna vlast u BiH koja ne postoji u Dejtonskom sporazumu, služi kao političko pokriće nasilju visokog predstavnika, te da međunarodni faktor želi da nameće zakone, smjenjuje funkcionere…

"Sada oni kao brane Dejtonski sporazum! Šta oni brane? Uzeli su fiskalni suverenitet Republici Srpskoj, vojsku, formirali vanustavno vandejtonske Sud i Tužilaštvo BiH. Ništa od toga ne piše u Dejtonu. Postoji trenutak u kojem zaista to više ne možete da trpite", istakao je Dodik.

Što se tiče odnose Srbije prema referendumu Srpskoj, Dodik je napomenuo da je Srbija ostavila Srpskoj pravo da se u okviru Dejtonskog sporazuma dogovara i poštovala svaki dogovor koji Srpska postigne.

"Ako neko priziva Srbiju da nam zaprijeti, nešto nije dobro razumio. Srbija se, od /Vojislava/ Koštunice preko /Borisa/ Tadića do /Aleksandra/ Vučića i /Tomislava/ Nikolića, nikada prema nama nije ponašala zapovjednički", naglasio je Dodik.

Komentarišući nezadovoljstvo premijera Srbije Aleksandra Vučića što je izašao sa stavom o referendumu prije sastanka sa rukovodstvom Srbije, Dodik kaže da je to bila greška i da nije bilo fer, ali da su mu mediji s kojima je razgovarao obećali da će intervju emitovati naknadno, što nisu ispunili.

Tanjug/Srna

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter